Byråd på vej med kritik af K-borgmester

VALLENSBÆK: Økonomiudvalget er blevet præsenteret for dele af undersøgelsen af Vallensbæks borgmester, der er anklaget for magtmisbrug. En række byrådsmedlemmer forventer derfor at rette alvorlig kritik mod borgmesteren. DF raser over ikke at være informeret.
Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen er anklaget for magtmisbrug og nepotisme. Medlemmer af økonomiudvalget forventer, at KL's undersøgelse af anklagerne giver grund til kritik af borgmesteren.
Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen er anklaget for magtmisbrug og nepotisme. Medlemmer af økonomiudvalget forventer, at KL's undersøgelse af anklagerne giver grund til kritik af borgmesteren.Foto: vallensbaek.dk
Kasper Frandsen

Der er formentlig kritik på vej fra byrådet i Vallensbæk Kommune af borgmester Henrik Rasmussen (K), der er under anklage af sin egen kommunaldirektør, Bjarke Steen Johansen, for magtmisbrug og nepotisme.

I sidste uge fik sagen for alvor fart i offentligheden, efter at Altinget | Kommunal havde fået aktindsigt i en henvendelse fra DJØF og Bjarke Steen Johansen til Statsforvaltning Hovedstaden.

Men allerede i sidste uge blev medlemmerne i kommunens økonomiudvalg mundtligt præsenteret for hovedpointerne i den undersøgelse, som tre jurister i Kommunernes Landsforening er i gang med at udarbejde - og endelig vil fremsende til byrådet tirsdag den 2. oktober.

Kritikken fra KL gik især på en ulovlig placering af nogle spejdercontainere. Samtidig ville KL gerne kigge yderligere på anklagerne om, at venner eller familie til borgmesteren har fået byggekontrakter.

Kritik skal tages alvorligt
Socialdemokraternes Søren Wiborg er 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget. Han påpeger, at borgmesteren vil blive mødt af kritik af økonomiudvalget.

"Nogle af de delkonklusionerne fra KL tyder på, at der er elementer, hvor vi kan rette kritik mod borgmesteren. Der er ikke belæg for at kræve borgmesteren suspenderet, men kritik af borgmesteren skal man altid tage seriøst," siger han.

Han vil dog først tage endelig beslutning, om borgmesteren får kritik for håndteringen af sagen, når KL-undersøgelsen er klar.

"Og hvis der er kritik, så bliver den selvfølgelig medsendt til Tilsynsrådet, som har besluttet at gå ind i sagen," siger han.

Statsforvaltning Hovedstaden har henvendt sig til kommunalbestyrelsen i Vallensbæk for at få en redegørelse af sagen. Derefter vil tilsynet overveje at tage sagen op.

Helt uacceptabelt
Det falder Dansk Folkepartis byrådsmedlem Kenneth Kristensen for brystet, at byrådet ikke har været orienteret om den midlertidige delkonklusion i KL's undersøgelse.

"Jeg er dybt utilfreds med, at enkelte medlemmer af kommunalbestyrelsen har fået de her ting forelagt, uden at alle i kommunalbestyrelsen er blevet orienteret om deltaljerne. Det er ubehøvlet og en fortsættelse af den kultur i kommunen, der giver nogle medlemmer fortrinsret frem for andre," siger han.

Men Søren Wiborg ser ikke noget problem i, at det kun er økonomiudvalget, der er blevet orienteret.

"Økonomiudvalget har iværksat undersøgelsen, og det er Kenneth Kristensen Berth ikke medlem af. Desuden krævede vi, at undersøgelsen skulle gå stærkt, og derfor vil vi gerne have en melding undervejs. Vi har kun modtaget mundtlige delkonklusioner, som ikke ville være fair over for nogen at fremlægge uden rette sammenhæng," siger han.

Mild kritik
Økonomiudvalget er i denne sag blevet voldsomt decimeret og har for første gang i over 50 år ikke overvægt af De Konservative. Det sker, efter borgmester Henrik Rasmussen er trådt ud på grund af inhabilitet, mens undersøgelserne står på - og i fredags trådte den konservative viceborgmester Annette Eriksen ud af samme grund, selvom hun havde ledet undersøgelsen mod borgmesteren indtil da.

Også Venstres medlem af økonomiudvalget, Niels Jørgensen, mener, at borgmesteren kan se frem til at få kritik fra byrådet

"Det bliver en mild kritik. Det er problematisk, at vi ikke i første omgang er blevet orienteret om problemerne i arbejdsforholdet mellem borgmesteren og kommunaldirektøren, og så skulle det tekniske udvalg være blevet orienteret om spejdercontianerne," siger han

Han betegner i øvrigt sagen som en personalesag.

"Jeg tror, at kommunaldirektøren har misforstået sagen. Men det betyder ikke, at vi vil frede borgmesteren for et par fodfejl," siger han.

Nogle af de delkonklusionerne fra KL tyder på, at der er elementer, hvor vi kan rette kritik af borgmesteren. Der er ikke belæg for at kræve borgmesteren suspenderet, men kritik af borgmesteren skal man altid tage seriøst.

Søren Wiborg (S)
2. viceborgmester i Vallensbæk Kommune

DF: Skeletterne vælter ud
"Det sejler fuldstændig i Vallensbæk - ord er ikke stærke nok."

Sådan karakteriserer Kenneth Kristensen den generelle politiske situation og arbejdskultur i kommunen.

"Vi fik fortalt, at det hele var løgn. Men nu vælter skeletterne ud af skabet. F.eks. har viceborgmesterens egen mands firma haft kontrakter med kommunen, mens hun har ledet en undersøgelse af borgmesteren. Det er ikke i orden," siger han og fortsætter:

"Jeg opdagede hurtigt, at der foregik besynderlige ting i Vallensbæk. Frygten for De Konservative ligger latent i mange mennesker. Blandt andet får jeg henvendelser fra folk, der ikke vil have, jeg fortæller til andre politikere om henvendelsen, fordi de er bange for at få fjernet deres sociale ydelser," siger han.

Han tror ikke på, at byrådets konservative flertal kan finde på at afsætte borgmesteren.

Onsdag holder hele kommunalbestyrelsen møde, hvor den endelige undersøgelse fra KL skal debatteres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

0:000:00