Debat

DI: Ny planlov fjerner stopklodser for udvikling

DEBAT: Den nye planlov betyder, at kommunerne skal lave helhedsorienterede kommuneplaner, der blandt andet tager hensyn til erhverv og arbejdspladser, skriver Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i DI

I fremtiden kommer der nye perspektiver på planlægningen i kommunerne.

Før sommerferien blev der indgået en bred politisk planlovsaftale, der betyder, at kommunerne skal lave helhedsorienterede kommuneplaner, der blandt andet tager hensyn til erhverv og arbejdspladser. Det ser vi frem til.

På en lang række områder er der brug for at udviske kommunegrænserne og tænke i helheder. Derfor er det nødvendigt, at staten og kommunerne arbejder sammen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fjerner stopklodser
Modernisering af planloven kan være med til at fjerne flere stopklodser for udvikling i Danmark.

For det første er der for eksempel behov for, at infrastrukturen hænger bedre sammen. Der er behov for, at der er en sammenhæng mellem det statslige vejnet og de havne, som typisk ejes af kommunerne, og som er nødvendige for at transportere råvarer og produkter ind og ud af landet. Derfor har vi et ønske om at beskytte og udvikle de erhvervshavne, vi har i Danmark. Det har både kommuner og stat ansvar for.

Kommunerne bør samarbejde på tværs af kommunegrænser om etablering af boligområder og erhvervsområder og sikre, at beboerne kan transportere sig på arbejde med offentlig transport, cykel eller bil.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i DI

For det andet er virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft påvirket af folks mulighed for at uddanne sig og bo i et område. Kommunerne bør samarbejde på tværs af kommunegrænser om etablering af boligområder og erhvervsområder og sikre, at beboerne kan transportere sig på arbejde med offentlig transport, cykel eller bil.

Boligområderne skal selvfølgelig også indeholde gode skoler og børneinstitutioner, mulighed for indkøb med videre. Det vil igen give et godt grundlag for at se på, hvor der skal placeres uddannelsesinstitutioner. Det er vigtigt, at kommuneplanerne på tværs er med til at sikre en god balancering af udbud og efterspørgsel af samfundets offentlige og private sektorers funktioner og værdier som erhvervs- eller handelsområder, institutioner og boliger.

Realistiske planer
Vi ser frem til, at kommuneplanerne bliver ægte, samlende dokumenter, som er så realistiske, at de kan gennemføres i den virkelige verden. Kommunerne bør i deres planproces være i dialog med de forskellige interessenter for at finde ud af, hvad der skaber værdi, og ikke mindst, hvordan investeringer kan realiseres til gavn for borgere og virksomheder. Kommuneplanerne bør pege frem mod de løsninger, som skaber den største samfundsmæssige værdi gennem en koordinering af statslige og lokale interesser - også på tværs af kommunegrænserne.

Vi glæder os til at se mål og midler i det paradigmeskift, der ligger i den politiske aftale, afspejlet i lovforslaget og dets bemærkninger. Det vil gøre det nemmere for det nye planklagenævns sekretariat at koordinere opgaverne med de andre klagenævn, betjene det nye nævn hensigtsmæssigt og fremme korte sagsbehandlingstider.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00