Ellemann vil begrænse tilsynet med kommuner og regioner

LOVFORSLAG: Regeringen vil give Statsforvaltningen mulighed for at afvise tilsynssager uden nærmere undersøgelse af mulige ulovligheder. Juraprofessor ser fordele og faldgruber.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) vil sænke sagsbehandlingstiden i det kommunale tilsyn ved at lade Statsforvaltningen fravælge flere sager.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) vil sænke sagsbehandlingstiden i det kommunale tilsyn ved at lade Statsforvaltningen fravælge flere sager.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Med et nyt lovforslag følger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) op på skarp kritik fra statsrevisorerne af Statsforvaltningens tilsyn med kommuner, regioner, foreninger og andre organisationer.

Kritikken kom oven på, at Rigsrevisionen i februar præsenterede en beretning, der blandt andet påpegede sagsbehandlingstider på over 100 uger for en betydelig del af Statsforvaltningens tilsynssager.

Hovedformålet med regeringens lovforslag er at give Statsforvaltningen friere rammer til at kunne vælge sager fra.

Dokumentation

Formålet med det kommunale tilsyn

Det overordnede formål med det kommunale tilsyn er at overvåge, om kommunerne og regionerne handler i overensstemmelse med lovgivningen, når kommunerne og regionerne udøver den magt, der følger af, at de er offentlige forvaltningsmyndigheder.

Det almindelige statslige tilsyn med kommunerne og regionerne – det kommunale tilsyn – varetages af statsforvaltningen med Social- og Indenrigsministeriet som øverste tilsynsmyndighed.

Det kommunale tilsyn har ifølge Klagereformudvalgets betænkning om statens tilsyn med kommunerne fra 2000 et dobbelt formål; dels at varetage almene samfundsinteresser, dels at beskytte de enkelte borgere mod overgreb.

Det fremgår af betænkningen, at den almindelige kontrol med kommunalforvaltningen, som tilsynet varetager, har til formål at overvåge, om kommunerne og regionerne varetager deres opgaver på en lovlig måde.

Det kommunale tilsyn skal således også varetage den enkelte borgers interesse i det omfang, lovgivningen er udtryk for en varetagelse af en sådan interesse.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00