Psykiatribrugere redder køkken i ældrecenter

STAFET: I Silkeborg Kommune har projektet ”Nyt liv i køkkenet” skaffet et beskæftigelsestilbud til psykisk sårbare og reddet ældrecentrets køkken fra at lukke. Læs her hvordan, og hvem der skal føre 'kommunalstafetten' videre.

Rosengårdcentret er et aktivitetscenter for ældre borgere, og det tværfaglige samarbejde med socialpsykiatrien har været en stor succes. I dag arbejder brugere fra socialpsykiatrien side om side med de øvrige ansatte i køkkenet, og det er lykkedes at videreudvikle kvaliteten i opgaveløsningen i to vidt forskellige tilbud.

Hanne Bæk Olsen
Borgmester i Silkeborg Kommune (S)
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

 

Af Hanne Bæk Olsen
Borgmester i Silkeborg Kommune (S)

”Nyt liv i køkkenet” er navnet på et samarbejdsprojekt mellem Sundhed og Omsorg og socialpsykiatrien i Silkeborg Kommune. I projektet er der fokus på at inkludere brugere fra socialpsykiatrien i driften af køkkenet i Rosengårdcentret i Silkeborg Kommune.

Rosengårdcentret er et aktivitetscenter for ældre borgere, og det tværfaglige samarbejde med socialpsykiatrien har været en stor succes. I dag arbejder brugere fra socialpsykiatrien side om side med de øvrige ansatte i køkkenet, og det er lykkedes at videreudvikle kvaliteten i opgaveløsningen i to vidt forskellige tilbud.

En god idé i en presset tid
Projektet blev indledt i september 2010, hvor Rosengårdcentret på grund af besparelser skulle udlicitere sit køkken, samtidig med at socialpsykiatrien skulle nedlægge et beskyttet beskæftigelsestilbud til deres socialpsykiatriske brugere. Da opstod idéen om at ansatte brugere fra socialpsykiatrien i køkkenet.

Rosengårdcentret kunne undgå at udlicitere køkkenet – og brugerne fra socialpsykiatrien kunne få et andet beskæftigelsestilbud. Som sagt, så gjort. Projektet har været i drift siden 1. marts 2011. Drastiske reduktioner af budget og personale er vendt til merværdi for både kommune, borgere, brugere og ansatte.

Idéen var at bevare og videreudvikle et nyt og bedre tilbud til såvel ansatte i beskyttet beskæftigelse som brugerne af aktivitetscentret Rosengårdcenteret – og i samme ombæring at håndtere de drastiske reduktioner i budget og personale.

Idéen var også at bevare og videreudvikle et godt arbejdsmiljø og en god arbejdsplads på Rosengårdcentret.

Metoden har været dialog, dialog og atter dialog. Åben, ærlig og ligeværdig. Metoden har også været klare formuleringer af fælles målsætninger og af en fælles og forpligtende køreplan.

Lederne har vist vejen. Tværfaglighed, produktudvikling og effektivisering er gået hånd i hånd. Nytænkning og en helt ny samarbejdskonstellation har tilsammen skabt succes.

Årets Innovationspris 2011
I september 2011 modtog projektet ”Årets Innovationspris i Silkeborg Kommune” og senere også Kommunernes Landsforenings lille innovationspris 2011.

Tanken om at videreudvikle mulighederne for brugere fra socialpsykiatrien har allerede spredt sig hurtigt i Silkeborg Kommune. Et konkret eksempel er projekt ”Psykiatriens Hus”, der er et samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Region Midtjylland. Her er der nu etableret et køkken og en café, hvor brugere fra socialpsykiatrien også arbejder side om side med det køkkenfaglige personale.

Projektet har generelt skabt øget fokus på at gøre psykisk sårbare mennesker mere parate til at kunne mestre eget liv – og til på sigt at springe ud ”i det virkelige liv” på normale vilkår.

Tankegangen har stor betydning for Silkeborg Kommunes fremadrettede arbejde med det socialpsykiatriske område.

Win-win-situation
Projektet har på forskellig vis skabt merværdi for alle involverede parter i projektet og for brugerne af Rosengårdcentrets Café. Indtjeningen i Rosengårdcentrets Café er steget, hvilket har medført muligheden for nye indkøb til køkkenet, og tilbuddet til caféens brugere er blevet bedre. Alene det første år er der i forhold til den budgetterede indtjening opnået en merværdi på 550.000 kr. Samtidig har det medført en besparelse på 2,9 mio. kr. 

På det menneskelige plan er samarbejdet mellem det køkkenfaglige personale og brugermedarbejderne fra socialpsykiatrien en stor succes, hvilket parterne også har givet udtryk for i den offentlige presse.

Helt konkret er der sket en stigning i antallet af brugere af caféen på 10 procent. Brugermedarbejderne fra socialpsykiatrien oplever en meningsfuld beskæftigelse, og de oplever, at der er fokus på deres kompetencer frem for diagnoser. Konkret er deres fravær faldet med 20 procent. Tre brugermedarbejdere har bedt om at komme på et kursus, der opkvalificerer dem i forhold til arbejdet i køkkenet – og de er nu tilmeldt det først ledige kursus.

Og stafetten går til…
Vi sender stafetten videre til Fredericia Kommune, som er kendt for deres projekt "Længst Muligt I Eget Liv ". LMIEL er Fredericia Kommunes store innovationsprojekt, der gør op med de traditionelle forestillinger om, hvad god pleje og omsorg er. Projektet sætter ældre og andre med plejebehov i stand til selv at klare hverdagen, at blive selvhjulpne, og dermed at kunne blive så længe som muligt i EGET LIV – i det liv, de selv ønsker og former.
 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00