Sønderborg vil være CO2-neutral

KOMMUNALSTAFET: Sønderborg Kommune har oprettet ProjcetZero, som gennem grøn jobskabelse og vækst skal gøre Sønderborg-området CO2-neutralt i 2029. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'kommunalstafetten'.

Ved at turde sætte en deadline på projektet - CO2-neutral i 2029 - blev der fra starten skabt en brændende platform, som gjorde det interessant for både byråd, virksomheder og borgere at tage medansvar for visionens realisering.

Peter Rathje
Administrerende direktør for ProjectZero
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til en mere effektiv administration.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) satte stafetten i gang med et åbningsindlæg den 6. september 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Odense Kommune
Middelfart Kommune
Kalundborg Kommune

Af Peter Rathje
Administrerende direktør for ProjectZero, Sønderborg

Et enigt byråd godkendte i forsommeren 2007 Sønderborg Kommunes ProjectZero, som blev født som et ægte OPP-samarbejde fokuseret på at gøre Sønderborg-området CO2-neutralt i 2029, baseret på bæredygtig vækst og grøn jobskabelse.

Siden starten er områdets CO2-udledning reduceret med 18 procent, og der er skabt cirka 800 grønne job som følge af de tilknyttede initiativer. Derudover tiltrækker Sønderborg i dag stor interesse fra blandt andet kinesiske byer, som søger inspiration og løsninger til bæredygtig vækst.

En brændende platform
ProjectZero-visionen blev tænkt af en lokal tænketank, Futura Syd, med ambition om at løse klimaudfordringen først i Sønderborg og dernæst rokke ved verden baseret på de skabte erfaringer.

0:000:00