Svendborg kaster 72 millioner i energiprojekt

KOMMUNALSTAFET: Svendborg har sat 72 mio. kr. af til et energirenoverings-projekt, som skal nedsætte byens CO2-udslip og skabe grønne job. Læs her hvordan, og hvem der er den næste modtager af 'kommunalstafetten'.

Svendborg Byråd godkendte i juni måned 2012 et innovativt energispareprojekt til 72 millioner kroner. Det innovative energispareprojekt omfatter flere end 140 kommunale bygninger, og det er målet, at investeringen skal hentes hjem via energibesparelser over de kommende seks år.

Curt Sørensen
Borgmester i Svendborg Kommune
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til en mere effektiv administration.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) satte stafetten i gang med et åbningsindlæg den 6. september 2012. 

Af Curt Sørensen (S)
Borgmester i Svendborg Kommune

Svendborg Kommune har siden 1993 kørt et succesfuldt energispareprojekt, hvor ”de lavt hængende frugter” er høstet. Indsatsen har været betinget af midler afsat i de årlige budgetter med fokus på kort tilbagebetalingstid.

Fra politisk side har der været ønsker om en større fremadrettet, sammenhængende strategisk energispareindsats. Svendborg Byråd har nu besluttet at starte et innovativt energispareprojekt omfattende hele bygningsmassen i Svendborg kommune.

GO2Green har i den politiske proces været fortaler for en innovativ model, der i størst muligt omfang vil inddrage lokale virksomheder og deres kompetencer og således skabe lokale grønne job.

Svendborg Byråd godkendte i juni måned 2012 et innovativt energispareprojekt til 72 millioner kroner. Det innovative energispareprojekt omfatter flere end 140 kommunale bygninger, og det er målet, at investeringen skal hentes hjem via energibesparelser over de kommende seks år.

Svendborg Kommune har i samarbejde med GO2Green skabt en innovativ tænketank med deltagelse af en række aktører fra det private erhvervsliv. Tænketanken er et ideskabende forum, hvor en bred kreds af interessenter fra erhvervslivet kan byde ind med såvel afprøvede som uprøvede ideer og projekter, der kan fremme og kvalificere arbejdet med at udvikle innovative energispareløsninger i Svendborg Kommune.

Muligheder og indsatser
Svendborg Kommune har til at begynde med satset på klima- og energiudfordringerne ved at se på kommunens egne bygninger. Driften af de kommunale bygninger belaster med 15.000 tons CO2 (2009) set i forhold til kommunens samlede udledning på cirka 530.000 tons CO2 (2010).

Ifølge Svendborg Kommunes Klimapolitik skal kommunen vise det gode eksempel ved at sætte konkrete klimamål for egne aktiviteter med henblik på at forebygge og tilpasse sig til klimaændringerne.

Det er Svendborg Kommunes mål, at 30 procent af kommunens egne aktiviteter dækkes ind fra vedvarende energi i 2020. I 2040 skal Svendborg Kommunes egne aktiviteter være 100 procent forsynet med vedvarende energi.

Energirenovering
På længere sigt skal der energirenoveres ved private boliger og i erhvervsbygninger, hvor den årlige udledning af CO2 pr. år er på 173.000 tons (2010). Der er et stort potentiale for besparelser ved private husstande og ved erhvervsbygninger uden for fjernvarmeområder.

I Svendborg Kommune er der i størrelsesordenen 12.000 husstande, der opvarmes med fossile energikilder – enten naturgas eller olie.

Foreningen Energilandsbyen 5762 er bevilget 1,4 millioner kroner fra Energifonden til at føre projektet Energirenoveringshjulet ud i livet i tæt samarbejde med Svendborg kommune og GO2Green.

Over en periode på fire år er det målet, at 1.000 enfamilieshuse i Svendborg Kommune skal energirenoveres. Først afdækkes energisparepotentialet i huset, således at man får et overblik over, hvilke energibesparelsesmuligheder der er i huset.

Målet er klart, at den private husejer sparer energi og penge, og der skabes nye grønne job på Sydfyn. I 2013 vil GO2Green i samarbejde med Svendborg Kommune udarbejde en strategisk energispareindsats over for erhvervsbygningerne i kommunen.

Det er Svendborg Kommunes mål, at 20 procent af borgere og virksomheders energiforbrug er dækket af vedvarende energikilder i 2020.

Klima og energi på skoleskemaet
I samarbejde med den lokale Energitjeneste sættes der via undervisning fokus på de ressourcer, som vi hver dag tager for givet. Alle 6. til 9. klasser i kommunens folkeskoler introduceres til begreber som klima, fossile brændsler, energi og forbrug.

0:000:00