Debat

Abdel Aziz Mahmoud: Derfor skal public service med i Danmarkskanon

DEBAT: Public service bør indgå i Bertel Haarders Danmarkskanon. Fordi det er dansk. Fordi det har kulturel værdi. Og fordi truslen mod public service næppe før har været større, skriver journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud.

Public service skal med i kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon, skriver Abdel Aziz Mahmoud, journalist, forfatter og foredragsholder.
Public service skal med i kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon, skriver Abdel Aziz Mahmoud, journalist, forfatter og foredragsholder.Foto: Scanpix / Jens Nørgaard Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Abdel Aziz Mahmoud
Journalist, forfatter og foredragsholder

Tv-skærmen har på mange måder været den vigtigste dansklærer for mig og min familie. Længe før apps og internet var det tv plus parabol, der holdt os opdaterede på tendenserne i det nye land, og det kørte nærmest i døgndrift derhjemme – selvfølgelig krydret med en masse arabiske kanaler.

Det var datidens Google, som besvarede stort og småt, fortalte os hvordan (den danske) verden hang sammen og gav os samtaleemner med i skolen og på job. Matador og Krøniken opdaterede os på landets historie. Nanna og Buster inviterede os med ind til køkkenbordet og opdragede os i omgangsformer. Og diverse livsstils- og boligprogrammer viste, hvordan livet blev levet.

Public service i Danmarkskanon
Så det er naturligt for mig at nævne public service som en vigtig del i en kommende Danmarkskanon. At vi lever i et land med så lille og skrøbeligt et sprogfællesskab, at vi har givet hinanden hånd på at bevare og udvikle det, så godt vi kan. At vi har sat nogen i verden til at underholde, informere og udfordre os på vores eget sprog om vores eget land.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Og jeg kan ikke helt få greb om logikken: Det lader til, at de største kritikere af DR og licens og fortalere for pay per view er de samme (partier), som ønsker at værne om dansk kultur, og som advarer mod trusler fra såvel indvandring som det engelske sprog.

Jeg har svært ved at se, hvordan mindre danskproduceret indhold og mere Kardashians (som jeg i øvrigt elsker, det er ikke, fordi jeg vil have DR K på hele paletten) baner vej for bedre integration og stærkere dansksproget kulturindhold.

Tv blev min tredje forælder, som indførte mig i dansk kultur og ville mig det bedste. Det opdragede mig med OBS! Dannede mig med Bullerfnis. Og gav hele familien en nationalfølelse for det nye land, når vi heppede til europæisk melodi grand prix.

Abdel Aziz Mahmoud
Journalist, forfatter og foredragsholder

Tv opdrager og danner
Det havde i hvert fald ikke gjort min og min families forståelse for det danske samfund bedre. Tv var en god og trofast ven af familien, selvom der var masser af indforståethed, som røg hen over hovedet på os. Der var referencer og ping-pong mellem værter, som krævede en vis oplysningsgrad og erfaring i samfundet, som vi ikke havde i begyndelsen.

Men vi var stadig vilde med dansk tv. Tv blev min tredje forælder, som indførte mig i dansk kultur og ville mig det bedste. Det opdragede mig med OBS! Dannede mig med Bullerfnis. Og gav hele familien en nationalfølelse for det nye land, når vi heppede til europæisk melodi grand prix.

Public service skal selvfølgelig skrives ind i en Danmarkskanon. Fordi det er dansk. Fordi det har kulturel værdi. Og fordi truslen mod public service næppe før har været større. Det flyder over med undertekstede streamingtjenester og kommercielle underholdningstilbud med ingen andre dagsordener end at sælge et produkt. Det må være i alle danskeres interesse at sikre ikke blot vores fælles kultur og sprog, men historie og arv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Abdel Aziz Mahmoud

Journalist, radio- og tv-vært, formand, Mino Danmark
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 2007)

0:000:00