Bogbranchen er i vild forandring: "Det kalder på ny og ambitiøs litteraturlov"

Danskerne læser mindre, mens digitaliseringen skaber nye rystelser i bogmarkedet og rammer forfatternes indtjening. Branchen er i vild forandring, og markante stemmer efterlyser politisk handling for at styrke branchens vilkår med en egentlig litteraturlov. 

"Der er mange positive ting ved streaming af bøger, men det er virkelig noget, der udhuler mange forfatteres økonomi," siger Dansk Forfatterforenings formand. 
"Der er mange positive ting ved streaming af bøger, men det er virkelig noget, der udhuler mange forfatteres økonomi," siger Dansk Forfatterforenings formand. Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

”De forandringer, bogkulturen gennemgår, er dramatiske, og de finder sted med en hastighed, som er uset i bogkulturens lange historie.” 

Sådan beskrives ændringerne i vilkårene for dansk litteratur i Bogpanelets seneste årsrapport for 2022, som er udarbejdet for Kulturministeriet. 

E-bøgernes og lydbøgernes fremmarch kan gøre litteraturen mere tilgængelig. Men digitaliseringen har ifølge forfattere og forlæggere samtidig kastet de gænge forretningsmodeller op i luften og ramt mange forfattere på indtjeningen.  

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00