Danmark afviser skat på techgiganter – men EU-Kommissionen giver ikke op

SKAT: EU skal ikke lave en særskat for techvirksomheder, mener Kristian Jensen (V). Udspillet er for uklart, og man frygter amerikansk modreaktion, lyder det. Men forslaget lever videre i EU. 

Først efter 2020 bør EU overveje, om det er nødvendigt at lave en skat på digitale ydelser, mener finansminister Kristian Jensen (V).
Først efter 2020 bør EU overveje, om det er nødvendigt at lave en skat på digitale ydelser, mener finansminister Kristian Jensen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Hvis amerikanerne føler, at de bliver ramt af en uretfærdig skat, er det nærliggende at forestille sig, at de vil finde på modtræk.

Anders Nørgaard Laursen
Professor i international skatteret, Aarhus Universitet

Det ser svært ud for EU’s finansministre at nå til enighed om at lave en særskat for store techvirksomheder.

I marts foreslog EU-Kommissionen ellers at indføre en skat, så techgiganter med milliardomsætning vil skulle betale tre procent af omsætningen i det EU-land, hvor de har tjent pengene.

Tirsdag mødtes finansministrene, og efterfølgende var Danmarks Kristian Jensen (V) ikke tilfreds.

Dokumentation

Sådan vil EU beskatte techgiganter

EU-Kommissionen vil opdatere reglerne om såkaldt fast driftssted. Hvor en virksomhed i dag skal være fysisk til stede i et land for at kunne være skattepligtig, skal digital tilstedeværelse være nok i fremtiden.

I sit forslag fra marts, anbefaler Kommissionen, at reglerne kun gælder virksomheder med en årlig omsætning på mere end 750 millioner euro (cirka 5,5 milliarder kroner). På den måde undgår reglerne at ramme nystartede og mindre virksomheder.

Forslaget vil beskatte virksomheders omsætning – ikke overskud – i de enkelte lande. Tre typer omsætning bliver regnet med i forslaget. Det gælder indtægter fra:

  • målrettede annoncer
  • platforme, der samler produkter fra flere udbydere
  • videresalg af brugerdata

EU opkræver ikke skatter – det vil være op til medlemslandene at håndhæve eventuelle regler.

Fordi reglerne skal vedtages som et direktiv, skal der være opbakning fra alle lande.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00