Danmark risikerer at halte efter i udviklingen af sprogteknologi: "Andre lande begynder virkelig at få fart på"

Der er behov for danske data til udvikling af AI-baseret sprogteknologi, som om få år vil blive benyttet alle steder i samfundet, siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. Mangelfulde data risikerer at få konsekvenser for både borgere og dansk kultur, lyder det. 

Det er en udfordring, at sprogteknologi for de mindre sprog udvikler sig markant langsommere end for de større sprog og særligt engelsk, siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. 
Det er en udfordring, at sprogteknologi for de mindre sprog udvikler sig markant langsommere end for de større sprog og særligt engelsk, siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Inden for få år vil sprogteknologi baseret på AI-modeller sandsynligvis blive benyttet inden for stort set samtlige dele af samfundslivet. 

I sundhedsvæsenet vil vi eksempelvis se stemmestyrede hjælpemidler til ældre, ordblinde eller borgere med synshandicap og særlige behov.  

Medarbejderne vil kunne benytte teknologien til alt fra beslutningsstøtte til automatisk dokumentation af samtaler med borgere eller diktering af sundhedsjournaler.  

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00