Debat

Debat: Medieaftalen fortjener bedre spørgsmål og grundigere svar

DEBAT: De officielle spørgsmål-svar, som udveksles mellem Kulturudvalget og ministeren, er ofte alt for vage og substansløse og fører sjældent til nye informationer for offentligheden, mener Pernille Weiss (K).

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Direktør, ArchiMed ApS, folketingskandidat (K)

Forhandlingerne om regeringens medieudspil formodes at være i gang, så der lander en aftale, som bringer ro og ansvarlige rammer for den udfordrede public service i Danmark.

Men tvivlen om, hvor langt ned forhandlerne egentligt stikker spaden i det mangfoldige lag af udfordringer, vokser, hvis man som borger kun har de officielle spørgsmål og svar, som udveksles i Kulturudvalget på Christiansborg.

Se her:

Mogens Jensen (S) spørger: "Vil ministeren redegøre for, hvad der i ’Aftale om fokusering af DR og afskaffelse af medielicensen’ menes med, at ”DR skal fokusere klarere på grundlæggende public service og dermed et stærkere fokus på DR’s kerneområder”, herunder hvad, ministeren mener, er DR’s kerneområder?"

Hvortil kulturminister Mette Bock (LA) svarer: "Aftaleparterne i ’Aftale om fokusering af DR og afskaffelse af medielicensen’ er enige om, at DR varetager opgaver, der er en kulturbærende del af det danske samfund, og at DR skal videreføres som Danmarks centrale udbyder af public service. Men der er behov for den bedre balance mellem DR og private medieudbydere. DR skal derfor fokusere klarere på grundlæggende public service og dermed et stærkere fokus på DR’s kerneopgaver." Og videre:

"Med en fokusering på grundlæggende public service menes i denne sammenhæng blandt andet øget fokus på at sikre befolkningen adgang til dansk kvalitetsindhold, der understøtter dansk demokrati, sprog og kultur. Ved DR’s kerneområder forstår jeg blandt andet nyheder og aktualitet, kultur, børn og unge, uddannelse og den regionale dækning."

Som man spørger...
Man kan vel sige det sådan, at ’som man spørger, får man svar’. For kunne Mogens Jensen ikke have været gået lidt mere konkret og stillet et spørgsmål, der i højere grad fremmer svar, der bidrager med informationer, vi endnu ikke har tydeligt på bordet? Der er jo intet overraskende i kulturministerens svar – det er blot gentagelser af udtalelser givet i kølvandet på medieudspillet.

Det er ingen kritik af Mogens Jensen – eller kulturministeren for den sags skyld. Det kommer vi alligevel ikke langt med. Men jeg vil gerne opfordre til, at folketingspolitikere og ministre omkring medieforhandlingerne stiller bedre og dybere spørgsmål til hinanden.

Spørgsmål, der provokerer besvarelser frem, som er evidensbaserede, går til substansen og kommer med ind til benet af, hvad problemerne og de mulige løsninger egentlig er. Gør det gerne med medhør på, så vi borgere kan følge med og dem af os, som ved mindst lige så meget om sagen, som folk på Christiansborg selv påstår at vide, kan byde ind med fakta og fornuftige forslag, så Danmark får en medieaftale, der skaber de bedste betingelser for fremtidens public service.

Her er forslag til et par spørgsmål, som Mogens Jensen eller andre i Folketingets Kulturudvalg er velkomne til at sende videre til besvarelse:

"I 'Aftale om fokusering af DR og afskaffelse af medielicensen' påstås et behov for en bedre balance mellem DR og private medieudbydere. Hvad er begrundelserne for dette behov? Hvad er problemerne med den nuværende fordeling? Og hvordan forestiller ministeren sig, at udfordringerne med fake news, misbrug af digitale platforme og data, kommercialisering og så videre kan håndteres, så medieaftalen forsat understøtter dansk demokrati og beskyttelser, udvikler og formidler Danmarks kulturarv?"

Og så videre i den dur. Som også kunne tage fat i spørgsmål som: "Hvad er den public service-faglige forklaring på, at Radio24syv skal skambeskæres og sendes ud af hovedstaden? Hvordan understøtter det danske demokrati at beskære TV 2-regionernes økonomi til at bringe nyheder fra hele Danmark rundt til hele Danmark?"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00