Podcast: Derfor har danske kunstnere sagsøgt staten for en milliard

AJOUR: Danske kunstnere mener, de kunne have haft omkring en milliard kroner mere på lommen, hvis Folketinget havde opdateret den danske blankmedieordning. Hør mere om debatten i dagens udgave af Ajour. 

Joy Mogensen står i spidsen for forhandlingerne om en opdateret blankmedieordning, som giver kunstnere kompensation, når der bliver solgt en CD eller et VHS-bånd, som private kan kopiere musik eller film på. 
Joy Mogensen står i spidsen for forhandlingerne om en opdateret blankmedieordning, som giver kunstnere kompensation, når der bliver solgt en CD eller et VHS-bånd, som private kan kopiere musik eller film på. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Den 1. marts begynder en retssag i Østre Landsret. På vegne af danske kunstnere sagsøger CopyDan staten for en milliard kroner.

Det mener kunstnerne, de er gået glip af, fordi Folketinget ikke har opdateret den danske blankmedieordning fra 1992.

Ordningen fordeler de penge, der kommer fra rettigheder på musik, film, computerspil og andet kunst, som danskerne kopierer til eget forbrug.

Men den danske lovgivning gælder i dag kun for CD'er, VHS-bånd og USB-stick, selvom EU for længe siden besluttede, at betalingen skal ske på alle medier – og dermed også på for eksempel smartphones, som først kom til Danmark i 2008.

I dagens udgave af Altinget Ajour dykker redaktør på Altinget Kultur Maja Hagedorn ned i den danske lov for privatkopiering.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00