Efter ballade om kulturmoms tilslutter DF og Konservative sig fængselsfinansiering

Et bredt flertal er blevet enige om at videreføre flerårsaftalen om Kriminalforsorgens økonomi. Men det kommer til at tage tid at genoprette kriminalforsorgen, der står i en meget alvorlig situation, understreger justitsminister Peter Hummelgaard.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

I månedsvis har flere initiativer, der skulle aflaste et hårdt presset fængselsvæsen, været sat på pause på grund af manglende finansiering.

Men nu er et bredt flertal i Folketinget bestående af SVM-regeringen, SF, Konservative og Dansk Folkeparti blevet enige om at videreføre aftalen om Kriminalforsorgens økonomi, der blev indgået af den tidligere socialdemokratiske regering tilbage i 2021.

Det betyder, at de manglende millioner bliver fundet ved at indføre en ellers udskældt kulturmoms, præcis som det var tilfældet i den oprindelige fængselsaftale.

Det kommer til at tage tid at få genoprettet kriminalforsorgen – og det er afgørende, at vi bruger alle de værktøjer, vi har til rådighed

Peter Hummelgaard (S)
Justitsminister
Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

"Kriminalforsorgen står i en meget alvorlig situation, og der er hårdt brug for både flere fængselsbetjente og flere fængselspladser. Vi arbejder på højtryk for at lette presset på de danske fængsler og rekruttere og fastholde fængselsbetjente," siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

"Derfor er det rigtig godt, at der igen er et bredt politisk flertal bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi."

Turbulent forløb

Der har i alt manglet 215 millioner kroner i aftalen om Kriminalforsorgen, efter DF og Konservative trak sig fra en del af den oprindelige aftale på grund af en modstand mod netop at lade kulturlivet betale en del af fængselsregningen.

Det skete tilbage i juni sidste år, da en redegørelse, som Folketingets Skatteudvalg havde bestilt fra advokathuset Gorrissen Federspiel, skabte alvorlig tvivl om, hvorvidt det var et EU-krav – som regeringen ellers havde fastholdt – at indføre en kulturmoms.

Og dermed havde regeringen ikke længere flertal. Men siden har der som bekendt været folketingsvalg, og herefter besluttede den nye SVM-flertalsregering at holde fast i kulturmoms som finansiering.

Venstre og Moderaterne, der ikke var med i aftalen tilbage i 2021, har nu som regeringspartier tilsluttet sig. Og det samme har Konservative og DF altså valgt at gøre.

Fakta

De fire berosatte initiativer

  • To nye udslusningsfængsler: Der skal efter planen etableres et udslusningsfængsel på Vestsjælland og et udslusningsfængsel i trekantområdet.
  • Aflastning af fængselsbetjentene via opgaveforflytning: Der skal ansættes flere medarbejdere, herunder transportbetjente, logistikmedarbejdere, socialrådgivere og administrative medarbejdere, der skal aflaste fængselsbetjentene i de kommende år.
  • Flere skærpede sikkerhedspladser og ny ’sikkerhedsklasse 0’ for de farligste indsatte, der skal skabe større sikkerhed for både fængselspersonalet og de indsatte.
  • Pulje til civilsamfundsorganisationer, som skal understøtte det kriminalitetsforebyggende arbejde ved at bygge bro mellem indsattes liv inden for og uden for murene.
"Efter lang tovtrækning er vores vurdering, at vi hellere skulle i gang med at gennemføre de dele af flerårsaftalen, som er meget vigtigere end at stå fast imod kulturmomsen," siger Peter Kofod Poulsen (DF) til Berlingske.

Regeringen afventer fortsat et endeligt svar fra EU-Kommissionen, der skal vurdere, om Danmark er pålagt at indføre en kulturmoms. Er det ikke et krav fra EU, skal der findes en ny finansiering til flerårsaftalen for Kriminalforsorgen.

Mangel på både pladser og personale

I alt fire initiativer er blevet sat i bero som konsekvens af den manglende finansiering. Det drejer sig blandt andet om planer om at etablere to nye udslusningsfængsler og flytte opgaver fra fængselsbetjente til andre faggrupper, som i sidste ende skulle frigøre flere fængselsbetjente.

Senest er det kommet frem, at Kriminalforsorgen i 2022 måtte lukke 80 fængselspladser, fordi der mangler fængselsbetjente.

Med aftalen bliver de initiativer nu i igangsat. Og samtidig forsvinder usikkerheden bag finansieringen af prestigeprojektet om at leje fængselspladser i Kosovo til udvisningsdømte kriminelle, der er en væsentlig del af flerårsaftalen for Kriminalforsorgen.

"Nu fortsætter det lange, seje træk med at forbedre forholdene for vores fængselsbetjente og bringe kriminalforsorgen tilbage i balance," siger Peter Hummelgaard og fortsætter:

"Men det kommer til at tage tid at få genoprettet kriminalforsorgen – og det er afgørende, at vi bruger alle de værktøjer, vi har til rådighed."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00