Hver anden kommune sparer på kulturen i valgåret 2021

BUDGET: Det vil næppe flytte mange krydser, at et flertal af kommunerne sparer på kulturbudgetterne i 2021, hvor der skal afholdes kommunalvalg, vurderer to forskere.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Trods et år med corona, der har lukket både teatre, spillesteder og biblioteker ned i lange perioder, skærer et flertal af kommunerne i det kommunale kulturbudget.

Det viser Altingets gennemgang af nye tal for kommunernes budgetter i 2021.

Selv om et stort mindretal af landets 98 kommuner bruger lidt flere penge på kulturen , falder gennemsnittet samlet set en lille smule med 0,9 procent.

Dokumentation

Sådan er opgørelsen lavet

Opgørelsen er baseret på Danmarks Statistiks budgettal for landets kommuner, og medtager alle udgifter, der indgår i den kommunale serviceramme.

De forskellige velfærdsområder er delvist baseret på Vive-nøgletals afgrænsninger, men medtager kun budgetposter under servicerammen. Dermed blandt andet ikke indtægter fra den centrale refusionsordning.

Herudover tæller "generelle reserver" ikke med under administration, men i kategorien "øvrige". Beredskab er også lagt ind i kategorien "øvrige".

Budgettal for 2020 er PL-reguleret med afsæt i den aftalte norm fra økonomiaftalen for 2021 (1,5 procent). Denne er dog justeret for delvist at imødekomme DUT-regulering ud fra et samlet mekanisk princip, der er anvendt på tværs af alle serviceområder.

Reguleringsfaktoren er afstemt ud fra at sikre en forskel på den samlede serviceramme for 2020 og 2021 på cirka 1,5 milliarder, som modsvarer forhandlingsresultatet fra økonomiaftalen for 2021. Dermed er den endelige reguleringsfaktor blevet på 1,35 procent.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00