Kommentar af 
Katja Holm

Katja Holm: På Kulturmødet får kunsten og kulturen sin plads

OPINION: Vi har brug for at møde dem, der bruger kunsten, kan give os værdifuld kritik og stille de spørgsmål, som vi måske indimellem har glemt selv at stille, skriver Katja Holm om Kulturmødet Mors.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En fremsynet kommune og sponsorer har for år tilbage set muligheden i og behovet for at tale om kunsten og kulturen i alle dens afskygninger – i hele tre dage på Kulturmødet Mors.

En tilbagevendende begivenhed (og heldigvis for det), hvor kultur- og kunstinteressenter mødes, taler om kunst og kultur – og mødes med brugerne, befolkningen, publikum, om man vil.

Jeg er naturligvis dybt forudindtaget, og det er med de briller, man skal læse mit indspark. Men selv første gang jeg betrådte Nykøbing Mors, var jeg solgt. Her var et sted, hvor folkelighed og dialog var i højsædet.

Intet nyt under solen?
Der er selvfølgelig indimellem kritiske røster, der dels mener, at det er et unødvendigt kulturmøde, når vi allerede har Folkemødet på Allinge.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Og der er også nogle, der hævder, at det er de samme, der kommer år efter år, og at vi taler om det samme og det samme hele tiden. Med andre ord intet nyt under solen.

Det første er jeg lodret uenig i; det andet kan man altid diskutere.

Her i dette forum har vi ofte mulighed for at anskueliggøre, hvorfor kunsten er så altafgørende for et samfund – sundhedsmæssigt, økonomisk og menneskeligt. 

Katja Holm

For det er væsentligt at tale om og diskutere kunstens og kulturens værdi og muligheder nationalt og internationalt.

Kunsten får sin plads
Det er vigtigt at have et sted og dage, hvor det er muligt at fordybe sig i et emne eller et tema, og kun koncentrere sig om det. Derfor er Kulturmødets eksistens afgørende. Her samles vi netop, møder publikum og hinanden og har for alvor mulighed for at tale om, hvad kunsten og kulturen kan og navnlig skal.

Her får kunsten og kulturen sin plads. Den plads, som den har, men som den sjældent får eller tager. Det er vanvittig inspirerende at høre folks meninger om kunsten og kulturen, at se kunstnere og meningsdannere fortælle om kunsten, om deres arbejde og høre kulturfolk fortælle om visioner og problemer.

Og efterhånden er det også blevet sådan, at folk i panelerne faktisk er lydhøre over for hinanden i stedet for blot at forfægte eget synspunkt og holde rigidt fast i det.

Læs også

En anden vigtig årsag er, at vi – inden for kunstens og kulturens verden – ofte får at vide, at der bruges mange penge på netop kunst og kultur, så hvis vi formaster os til at sige, at vi godt kunne tænke os, at det så anderledes ud, og investeringer i kunsten bliver sat op, så brokker vi os eller ”hyler op”.

Her i dette forum har vi ofte mulighed for at anskueliggøre, hvorfor kunsten er så altafgørende for et samfund – sundhedsmæssigt, økonomisk og menneskeligt.

Og der er netop også mulighed for at vise kunstens mangfoldighed. Hvor vigtigt det er, at den findes i så mange udgaver. Her er alt: litteratur, billedkunst, film og alt, hvad hjertet begærer.

Vi har brug for kritik
Men hvad der også er særdeles vigtigt, er, at kunstens og kulturens interessenter har mulighed for at mødes og mulighed for at møde publikum, uden det er formindsket til en fokusgruppe. For de mennesker, der kommer på kulturmødet, er mennesker, der bruger kunsten, er interesserede i den, men også er kritiske over for den. Og det har vi sandelig brug for. For vi har i høj grad brug for at møde dem, der bruger kunsten, kan give os værdifuld kritik og stille de spørgsmål, som vi måske indimellem har glemt selv at stille.

Men ud over publikum – brugerne – er det også væsentligt at møde politikerne.

Sidste år kom vores daværende kulturminister også og blev der i samfulde dage. Og selv om det var mit indtryk, at hun ikke havde så meget tid til at se og høre arrangementer, men selv skulle være med i det meste, havde vi dog en kærkommen mulighed for samtale. Jeg håber selvfølgelig at vores nuværende kulturminister, vil gøre hende kunsten efter og komme alle dage.

Kulturmødet er et overflødighedshorn af indtryk og aftryk, af inspiration og provokation. Og selv om jeg er dybt forudindtaget om dette arrangement, synes jeg det – år efter år – viser, hvad kunsten og kulturen rent faktisk kan. Og at vi skal mødes om den. Hvert år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00