Debat

Komponistforeningen: Opdater loven og afskaf uligheder, så vi kan udvikle musikkens potentiale

Samfundet har brug for et kulturliv, som hele befolkningen kan deltage i. De store uligheder forhindrer et samfund i at fremtidssikre sig og udvikle sit fulde potentiale. Her er musikken et godt og nødvendigt sted at arbejde med nysgerrighed, fordybelse og refleksion, skriver Juliana Hodkinson.

<span>Lad os få opdateret musikloven, så den afspejler en nutidig forståelse af det alsidige, der tydeliggør, at værker fra det nordiske område inkluderer hele Rigsfællesskabet, og at ny musik er musik, som er komponeret af levende komponister<i> </i>af forskellig køn, herkomst og baggrund, skriver Juliana Hodkinson.</span>
Lad os få opdateret musikloven, så den afspejler en nutidig forståelse af det alsidige, der tydeliggør, at værker fra det nordiske område inkluderer hele Rigsfællesskabet, og at ny musik er musik, som er komponeret af levende komponister af forskellig køn, herkomst og baggrund, skriver Juliana Hodkinson.Foto: /ritzau/Martin Rosenauer
Juliana Hodkinson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den gældende musiklov er fra 1976 og er senest opdateret i 2014. Heri står blandet andet, at landsdelsorkestrene i Danmark har til hovedopgave at spille et alsidigt repertoire, “herunder nordiske og i særdeleshed danske værker, der er komponeret efter år 1900”.

Men hvad vil alsidigt sige i dag, hvor temaer som diversitet, lige adgang og grøn omstilling er på dagsordenen i musiklivet? Og hvordan tages der vare på at skabe samtidens musikhistorie, når definitionen af ’ny’ dækker over 123 år?

Musiklivet er både påvirket, truet og stimuleret af turbulens og har en rolle som aktiv forandringsmotor i forhold til de store og nødvendige sociale forandringer, som er nødvendige for at komme i mål med klimalove og et godt partnerskab med kunstig intelligens.

Det er der enighed om inden for EU. 

Et kulturliv alle kan spejle sig i

Vores forhold til både natur og teknik skal ikke blot nytænkes, men også erfares på ny. For at nå dertil har vi brug for en radikal afkolonisering, kønsbalancering og social ajourføring af, hvordan vi vil repræsenteres i al vores forskellighed. 

Ny temadebat

Reformer på kulturområdet

Regeringen ønsker et opgør med de "tilstandede" strukturer på kulturområdet. Men hvordan kan og bør vi gøre det?

Altinget Kultur giver en række aktører mulighed for at svare på spørgsmålene:

  • Hvor ser vi disse fastlåste strukturer?
  • Hvilke eksempler findes der på forældet lovgivning?
  • Politikerne har særligt fokus på en kommende museumsreform, men er der andre områder af det danske kulturliv, som vi overser?
  • Hvilke reformer er der mest akut brug for?

I de kommende uger kan du læse deres svar i vores spalter.

Det er de store uligheder, som forhindrer et samfund i at fremtidssikre sig og udvikle sit fulde potentiale. Her er musikken - som noget, der ledsager os dagen lang og bringer os sammen i levende fællesskaber - et godt og nødvendigt sted at arbejde med nysgerrighed, fordybelse og refleksion.

Samfundet har brug for et kulturliv, som hele befolkningen kan deltage i, og som alle kan spejle sig i uanset køn, seksualitet, herkomst, alder og funktionsevne.

Folk med minoritetserfaring skal føle sig anerkendt og styrket i deres identitet, og kunst og kultur kan ændre majoritetens måde at se sig selv på. 

Men det kræver, at diversitet skrives ind i alle målsætninger om publikums- og borgerinddragelse i kulturforbrug.

Publikum vil ikke længere nøjes med fortællinger om, at dét, der er skabt af døde europæiske mænd, er universelt og vedkommer os alle. De vil røres af nye narrativer, der kan rumme andre subjekter og oplevelser, hinsides tidligere samfunds stereotype normer.

Demokratisering af musikarv

Koncerter skal åbne den musikalske arv for nutidens og fremtidens samfund ved at gøre et større spektrum af musikværker tilgængelige og levende og tilføje nye værker, der kan gå i arv i fremtiden.

At gøre en musikalsk kulturarv tilgængelig er mere, end blot at iscenesætte kendte værker på nye måder. Det er at demokratisere indholdet og skabe helt nye oplevelser. 

Jo mere ny musik på programmet, desto bedre er balancen mellem køn i repertoiret.

Juliana Hodkinson
Forkvinde, Dansk Komponistforening

Der skal være kønsbalance i repertoiret, ligesom der skal være etnisk repræsentation, som svarer til både den danske befolkning i dag og den globale verden, som dansk kultur er i berøring med. De grønlandske og færøske dele af Rigsfællesskabet, såvel som borgere med migrationserfaring, skal se sig repræsenteret både med deres fortid og med muligheder for kreativ udvikling nu og i fremtiden. 

Dér, hvor der er flest penge, er skævhederne værst.

Siden koncertlivets comeback efter pandemien er der tegn på nytænkning hos landets orkestre, ensembler, operahuse og festivaler i forhold til programlægning. Men det går fortsat alt for langsomt, særligt hos de store institutioner som symfoniorkestre og operahuse. 

Læs også

Ifølge den seneste repertoirestatistik over det klassiske musikliv i Danmark - fra 2020 til 2022 - var kun halvanden procent af orkestrenes repertoire skrevet af kvinder. Det er en tilbagegang på halvanden procent i forhold til tal fra 2018 til 2020.

Musik komponeret inden for de seneste 30 år stod for 11,6 procent af repertoiret, og bare halvanden procent af de programsatte værker var uropførelser. Det er næppe nok til at styrke relevansen af orkestrene som vigtige bidragsydere i forhold til nye narrativer og mere diversitet.

En tidssvarende musiklov

Statistikken viser, at jo mere ny musik der er på programmet, desto bedre er balancen mellem køn i repertoiret.

Lad os få opdateret musikloven, så den afspejler en nutidig forståelse.

Juliana Hodkinson
Forkvinde, Dansk Komponistforening

Det er et enkelt og konkret greb, der ikke kun gavner kønsbalancen. Det sikrer samtidig udviklingen af vor tids musikhistorie og giver publikum nutidige perspektiver på den tid, vi lever i, der resonerer på en anden måde, end den historiske musik gør.

Det samme forhold og løsningsforslag kan gælde for andre diversitetsparametre som eksempelvis etnicitet. 

Den nuværende formulering i musikloven foreskriver som sagt, at landsdelsorkestrene har som hovedopgave at spille et alsidigt repertoire, ’herunder nordiske og i særdeleshed danske værker, der er komponeret efter år 1900’. Lad os få opdateret musikloven, så den afspejler en nutidig forståelse af det alsidige, der tydeliggør, at værker fra det nordiske område inkluderer hele Rigsfællesskabet, og at ny musik er musik, som er komponeret af levende komponister af forskellig køn, herkomst og baggrund.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Juliana Hodkinson

Forkvinde, Dansk Komponistforening
Ph.d. musikologi (Københavns Uni. 2006)

0:000:00