Mette Bock: Kvinfos egne tal ligger bag fjernede millioner

SAMRÅD: Kulturminister Mette Bock (LA) flytter 3,4 milioner fra Kvinfo til Det Kgl. Bibliotek. Men det beløb er alt for højt og vil forringe Kvinfos øvrige aktiviteter, lyder kritikken fra Mogens Jensen (S).

Kulturministeriet fratager kønscenteret Kvinfo langt flere penge, end hvad rimeligt er.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokratiet, efter kulturminister Mette Bock (LA) tirsdag blev indkaldt til samråd med Folketingets Kulturudvalg.

Ministeren besluttede allerede i marts måned at nedlægge Kvinfos bibliotek for i stedet at lægge det under Det Kgl. Bibliotek, hvilket også mødte modstand fra oppositionen dengang. Tirsdag skulle hun begrunde beløbet på 3,4 milioner, der fra 2018 bliver flyttet fra Kvinfo til Det Kgl. Bibliotek.

"En ting er, at de fjerner bibliotekstjenesten. Men at man så også tager penge, som egentlig hører til Kvinfos videnscenter, det synes jeg ikke er rimeligt. Den rene biblioteksopgave er jo løst for knap 600.000 kroner," siger Mogens Jensen.

Mette Bock: Du åbner pandoras æske
Men den opfattelse deler ministeren på ingen måde. Hun peger på, at beløbet på 3,4 milioner er hentet fra Kvinfos eget budget, som er godkendt af bestyrelsen.

"Jeg synes, det er vildt, hvis du udfordrer et bestyrelsesgodkendt budget. Hvis du åbner for den Pandoras Æske, så siger jeg bare god fornøjelse. Jeg tror ikke, at jeg selv ville bevæge mig ned ad den vej," lød det fra ministeren på samrådet.

Mogens Jensen siger efterfølgende til Altinget:

"Jeg tager skam også udgangspunkt i bestyrelsens godkendte budget. Jeg anerkender bare det, som Kvinfo selv siger, nemlig at budgettet også er brugt til at aflønne vidensmedarbejdere," siger han og forklarer videre:

"Det betyder jo, at Kvinfo får en dårligere mulighed for at varetage deres opgave som videnscenter, som kulturministeren ellers har sagt, at de fortsat skal løse."

Kvinfo: Gav ikke mening med særskilte budgetposter
Det fremgår ikke af Kvinfos budgetter, hvilke udgifter der specifikt går til et videnscenter. Kvinfos direktør, Henriette Laursen, forklarer til Politiken, at det skyldes, at opgaverne og medarbejderne i biblioteket og videnscenteret har været så sammenhængende, at det ikke har givet mening at tale om to særskilte budgetposter.

Derfor har Kvinfo ud fra bibliotekslovens bestemmelser om, hvad et bibliotek er, forsøgt at beregne de reelle udgifter til biblioteksdriften.

Det er den udregning, som Mogens Jensen (S) forholder sig til, men som Kulturministeriet har valgt ikke at acceptere.

Efter planen bliver flytningen af Kvinfos bibliotek gennemført 1. januar 2018.

,

Forrige artikel Altinget tager til Kulturmøde Mors Altinget tager til Kulturmøde Mors Næste artikel DR vil nedlægge op til 65 stillinger DR vil nedlægge op til 65 stillinger