Mikkel Bjørn efterlyser god, borgerlig radio: "P1 er så vanvittigt venstreorienteret, at jeg bliver skør af at høre det"

Søren Krarups tanker er grundstenen i Mikkel Bjørns politiske liv. Og så er han vild med actionfilm og popmusik fra ét særligt årti. Altinget har spurgt den unge DF'er, hvordan han får sine politiske vitaminer.

Mikkel Bjørn er særligt vild med musik og filmkunst fra 1980'erne, der på mange måder er den unge DF'ers årti. 
Mikkel Bjørn er særligt vild med musik og filmkunst fra 1980'erne, der på mange måder er den unge DF'ers årti. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Folkeskolelærer, ungdoms-landsformand, partihopper og nu værdikæmpende formand for Indfødsretsudvalget.

28-årige Mikkel Bjørn (DF) har nået meget de seneste par år.

Men hvordan finder man som folketingspolitiker i et borgerligt oppositionsparti motivation til de politiske kampe på Christiansborg?

Vi har spurgt DF's unge ideolog, hvordan han får sine politiske vitaminer.

Læs også

Hvilke film eller serier har du set på det seneste?

"Jeg har jo som mange andre, inklusiv Pelle Dragsted, også set 'The Last of Us'. Det er en glimrende serie, men ikke en af de bedste serier, jeg har set. Jeg foretrækker film fra 80'erne og måske 90'erne. Jeg er meget vild med alle actionfilm, der er produceret i 80'erne. Sådan noget som 'Terminator', 'Alien' og 'Indiana Jones'."

"Der blev virkelig lavet meget godt materiale i den periode. Film produceret i dag bærer præg af, at de er produceret til et meget stort publikum. Historien taber lidt noget autenticitet og dybde, når det bliver for bredt."

Blå bog

Mikkel Bjørn

Privat: Født i 1995 i Juelsminde. Bosiddende i Nyborg.

Karriere: Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. Formand for Indfødsretsudvalget. Forhenværende medlem af Nye borgerliges hovedbestyrelse og folketingsgruppe.

Uddannelse: Uddannet skolelærer ved Jelling seminarium i 2020.

Hvad læser du, når du skal have vitaminer til dit politiske arbejde?

"Jeg er i gang med at læse en bog af Morten Uhrskov Jensen, der skriver om udlændingepolitikken siden 1983, og hvordan dansk udlændingelovgivning er blevet til. Mange af de debatter, vi har i dag, er bare reproduktioner af tidligere debatter, vi har haft i årtier."

Der mangler virkelig noget god, intellektuel, filosofisk og samtidig borgerlig radio

Mikkel Bjørn
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, formand for Indfødsretsudvalget

"Inden for skønlitteraturen kan jeg godt lide eksempelvis Jacob Knudsen. Men jeg kan også godt lide J.R.R. Tolkiens 'Ringenes Herre' og britiske C.S. Lewis. Jeg synes generelt, det er interessant at læse bøger, som er skrevet før ungdomsoprøret og det moderne gennembrud."

Er der en bog eller forfatter, der har gjort et særligt indtryk på dig?

"Jeg har ikke én favoritbog, men Søren Krarup har sat et meget stort præg på mit politiske virke. Hans tanker gennemstrømmer meget af den tænkning, som jeg gør mig i mit politiske liv. Han er nok hovedårsagen til min politiske kamp og de værdier, jeg er rundet af."

Er der noget musik, en podcast eller et radioprogram, som du godt kan lide at høre?

"På det gamle 24syv lyttede jeg ofte til Mads Holger. Han havde et program, der hed Skriftestolen, som drejede sig om åndelige, politiske og filosofiske emner med en hverdagsparallel. Det tætteste vi kommer på det, er jo nok P1, men P1 er så vanvittigt venstreorienteret, at jeg bliver lidt skør af at høre det for ofte. Der mangler virkelig noget god, intellektuel, filosofisk og samtidig borgerlig radio."

Jeg kan også godt lide at gå i kirke. Her finder jeg min åndelighed

Mikkel Bjørn
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, formand for Indfødsretsudvalget

"Jeg lytter i stedet til podcasts med eksempelvis Jordan Peterson, ser samtalevideoer på YouTube med Douglas Murray eller gamle videoer med Roger Scruton, der sidder og fortæller."

Hvilken musik kan du godt lide at lytte til? 

"Hvis jeg virkelig skal slappe af og bare nyde tilværelsen, kan jeg rigtig godt lide klassisk musik eller salmer. Hvis det skal være mere festligt, så er 80'er-genren inden for musikken meget livsbekræftende. Eksempelvis Whitney Houston, Hall & Oates og Huey Lewis & The News."

Så der vender du dig mod 80'erne igen?

"80'erne og tiden deromkring kan et eller andet."

Måske er du født i det forkerte årti?

"Ja. Det er jeg nok."

Er der en særlig aktivitet, du foretrækker, når du skal lade op eller samle inspiration?

"Hvis jeg skal lades op på kampgejst til at bedrive min dagligdag i politik, elsker jeg at tilbringe tid med venner og bekendte, der brænder for nogle af de samme dagsordener, som jeg selv gør. At tilbringe tid sammen med min kæreste eller mine venner giver også fornyet energi."

"Jeg kan også godt lide at gå i kirke. Her møder man mange perspektiver, der ikke berører det politiske, men i stedet det almindelige og filosofiske. Det kan være universelle tanker om meningen med tilværelsen. De giver en anden dybde i tilværelsen. Her finder jeg min åndelighed. Og så kan musikken i kirken jo også noget."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

0:000:00