Mikkel Bogh: Det er politikernes ansvar at tale kulturen op

INTERVIEW: Politikerne svigter ved ikke at tale kulturområdet op, mener direktøren på Statens Museum for Kunst. Udmeldingen kommer oven på en ny måling, der viser folkelig opbakning til besparelserne på området.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Normeringer i børnehaver, sengepladser på landets sygehuse og ikke mindst den geografiske placering af kriminelle afviste asylansøgere.

Det er varme emner, når folketingspolitikere blæser til valgkamp, mens kulturområdet til gengæld optager plads et godt stykke længere nede på dagsordenen.

Men det er en stor fejl, mener Mikkel Bogh, der er direktør på Statens Museum for Kunst. Han ser gerne, at politikerne påtager sig et større ansvar på kulturens vegne.

”Politikerne er ved at miste forståelsen for den åndelige infrastruktur. De har simpelthen ikke været gode nok til at tale et ellers så betydningsfuldt område op,” siger han.

Repræsentativt demokrati betyder ikke, at politikerne blindt skal følge vælgernes holdning til tilfældige opinionsnedslag. Politikere har også mandat til at repræsentere deres vælgere med visioner, som vælgerne ikke selv har

Mikkel Bogh
Direktør, Statens Museum for Kunst

Udtalelsen kommer oven på en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og JP, der viser, at hele 48 procent af befolkningen ønsker en fortsættelse af de årlige to-procentsbesparelser, som kulturinstitutionerne siden 2016 har været underlagt.

Til sammenligning ønsker 38 procent af danskerne, at besparelserne enten skal ophøre eller tilbagerulles.

Ifølge Mikkel Bogh er resultatet endnu en konsekvens af politikernes passivitet i forhold til området. Han afviser, at resultatet giver anledning til at gribe i egen barm.

”Vi taler kulturen op 12 timer om dagen. Laver udstillinger, rejser millioner af kroner fra fonde, skriver bøger, formidler for 100.000 skolebørn om året og skriver kronikker i aviserne og giver interviews. Vi bestiller jo ikke andet,” siger Mikkel Bogh og fortsætter:

”Hvorfor bliver politikerne ved med at sige, at vi skal tale det op? De skal da selv være kulturforbrugere.”

Mikkel Bogh påpeger desuden, at Danmark som et ”ekstremt rigt land” bør have overskud til at værdsætte et levende kulturliv.

”Vi gør, hvad vi skal. Men politikerne gør det aldrig. Som i aldrig,” siger han.

Politikerne er jo vælgernes repræsentanter. Denne her vælgermåling afspejler jo fint holdningen blandt politikerne. Er det ikke et klasseeksempel på, at det repræsentative demokrati fungerer efter bogen?

”Nej. Repræsentativt demokrati betyder ikke, at politikerne blindt skal følge vælgernes holdning til tilfældige opinionsnedslag. Politikere har også mandat til at repræsentere deres vælgere med visioner, som vælgerne ikke selv har,” siger han og fremhæver som eksempel:

”Jeg har heller ingen visioner for sundhedssektoren, men jeg forventer, at dem, jeg stemmer på, kan gøre det for mig. Jeg vil ikke spørges hver gang. Det er politikernes fornemmeste opgave at inspirere med visioner og skabe tilslutning til deres visioner,” siger Mikkel Bogh.

Læs mere om målingen her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Bogh

Centerleder, Center for Practice-based Art Studies, Københavns Universitet
mag.art. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00