Når kulturministeren skal koble af, sejler han havkajak, læser politiske biografier og hører Iron Maiden

Når Jakob Engel-Schmidt ikke er til at finde i Kulturministeriet, nyder han at se Carmen Curlers med sin kæreste og gå ture i den uberørte natur. Altinget har spurgt kulturministeren, hvad han gør for at lade batterierne op udenfor Slotsholmen.

Naturen giver ham skønhed og fred, og så synes kulturminister Jakob Engel-Schmidt, at det er fantastisk at stå på en græsplæne i bare tæer med lukkede øjne og bare lytte til, hvad der sker omkring ham.
Naturen giver ham skønhed og fred, og så synes kulturminister Jakob Engel-Schmidt, at det er fantastisk at stå på en græsplæne i bare tæer med lukkede øjne og bare lytte til, hvad der sker omkring ham.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Hvad lytter du særligt til for tiden?

Jeg starter som regel de fleste morgener med at gå en god tur og finde mig en kop kaffe. Der tænder jeg som regel P1 eller Radio 4. Jeg hører mange politiske podcasts, men om morgenen er det primært nyheder enten på P1 eller Radio 4. På podcast-fronten er det Borgen Unplugged, Slotsholmen og en gang i mellem P1-debat.

Det er også ofte Følg Pengene, som jeg synes er et interessant og godt P1-program. Nogle gange bliver det enten Kræs på Radio 4 eller Kulturen på P1. Det er sjældent flow. Det er ofte, når jeg har tid. Halvdelen af tiden går jeg også bare med musik i ørene.

Jeg lytter til Dato og Genstart en gang imellem. Jeg var ret vild med Kongerækken og alle historiske podcasts. Jeg tror på, at det at forstå historien er en god anledning til at forberede sig på fremtiden. Var jeg ikke blevet økonom eller politiker, kunne jeg godt have arbejdet med historie. Det synes jeg er vanvittigt interessant. 

Blå bog

Jakob Engel-Schmidt

Privat: Født 24. oktober 1983 i Birkerød.

Karriere: Kulturminister siden december 2022 og tidligere politisk ordfører for Moderaterne. Har tidligere siddet i Folketinget for Venstre som suppleant. Officer af reserven. Har tidligere arbejdet for Dansk Industri, Dansk Iværksætterforening og handelsskolen Niels Brock.

Uddannelse: Cand.merc. i international business fra Copenhagen Business School i 2010.

Hvorfor er det lige historie, som du synes er så spændende?

Alt det, vi er gjort af som land og folk, bunder i alt, hvad der er sket rent historisk her i Danmark. Det at forstå og kende historien klæder os bedre på til at forstå vores nuværende situation, og hvor vi måske skal hen i fremtiden.

Nogle nedslag i musik er Minds of 99, Sort Sol, Oasis, Pink Floyd og det gamle Iron Maiden. Det fylder mest på playlisten. Jeg har været til koncert med alle de benævnte kunstnere. Men det er også nogle gange Chopin eller Mozart, der fylder. Det er så lidt mindre lige nu. Det rytmiske fylder måske lidt mere i mig nu om dage, end det har gjort.

Valg af kunstner afhænger meget af den sindsstemning, jeg er i. Oasis, Sort Sol og Pink Floyd er alle sammen bands, der var større for nogle år siden, end de er i dag, men de har et fantastisk bagkatalog og sange, jeg nyder. Minds of 99 er en blanding af fantastisk musik og tekster, der rammer plet. Det samme gælder Tina Dickow. Og jeg lytter til de seks forskellige kunstnere afhængig af den sindsstemning, jeg er i, og hvad jeg nu lige har lyst til.

Er det kunstnere, du altid har lyttet til, eller er det særligt nu? 

Det er dem, der fylder lige nu. Oasis var også store, dengang jeg var ung, og det har de altid været. Jeg har de fleste af deres LP'er på vinyl. Det samme gælder Pink Floyd.

Læs også

Hvad kan du godt lide at læse, hvis du får tid til det?

Jeg har mindre tid til at læse nu, end jeg har haft. Men jeg tager mig altid tid til at læse. Jeg har lige genlæst Den gamle mand og havet af Hemingway. Og så er jeg i gang med Jesper Steins krimibøger om kriminalkommissær Axel Steen, som jeg synes er vanvittigt godt skrevet. Jesper Stein er en gammel krimirapporter fra Jyllands-Posten og skriver indlevende om menneskeligt forfald, at genrejse sig, udfordringer, og så er det vanvittigt gode historier.

Jeg har faktisk aldrig rigtig læst krimier, men jeg har lige opdaget Jesper Stein. Og dem er jeg blevet temmelig fanget af. Ellers har jeg en bred smag, når det kommer til litteraturen. Hemingway har altid været en klar favorit.

Jeg er også glad for biografier. Før valgkampen færdiggjorde jeg den store Anker Jørgensen-biografi, der havde ligget hjemme på mit bord gennem længere tid. 

Hver mandag morgen spiller jeg squash, også selvom jeg er så heldig, at jeg er blevet minister.

Jakob Engel-Schmidt (M)
Kulturminister

Hvad var det særlige ved Anker Jørgensens biografi?

Han er et menneske, der både på godt og ondt har sat et stort præg på vores samfund. Og på den måde Danmark også hænger sammen på i dag. Hans politiske opture og nedture satte samtiden i relief tilbage for 30 år siden.

Jeg er ikke så politisk enig med Anker Jørgensen i særlig mange ting. Og det er jo også svært at politisk tænke sig ind i den kontekst. Men det er altid inspirerende at lære om andre menneskers erfaringer. Og det er også derfor, jeg nævner dem. Det gælder jo også politiske biografier fra andre lande, hvor jeg har været temmelig fascineret af britisk politik. Jeg har læst stort set alt i forhold til de år med Tony Blair og Gordon Brown og årene efter. 

Jeg har altid interesseret mig for britisk litteratur og historie. Helt tilbage fra at vores historielærer dykkede ned i den historiske periode, der koncentrerede sig om Henrik den ottende, som trækker spor helt frem til i dag med hans brud med den katolske kirke og oprettelsen af den anglosaksiske kirke.

Men jeg interesserer mig for det britiske samfund og den britiske historie. Jeg har læst derovre i et lille års tid i forbindelse med min uddannelse. Så det er måske derfor. Det betyder også, at jeg nyder at se fodbold både i Danmark og tænde for Premier League hjemme på tv’et.

Læs også

Hvad nyder du at se for tiden?

Lige for tiden ser jeg Carmen Curlers sammen med min bedre halvdel og The Crown. Og når jeg selv kan snige mig til det, så putter jeg nogle gange et afsnit af The Good Doctor på, der kører på Viaplay. Jeg så også Meter i sekundet til premieren. Det var en kæmpe oplevelse. 

Jeg ser tv for at blive underholdt og for at opnå perspektiver. Underholdningen fylder selvfølgelig meget, men det gør ikke noget, det er samfundsdebatterende – både kritisk, positivt og perspektiverende. Det behøver det ikke at være, men det er godt, når det er.

Jeg slapper af, når jeg er sammen med Camilla eller bare tænder tv'et for mig selv. Jeg ser mindre flow nu, end jeg gjorde tidligere, så det meste er on demand, men sådan tror jeg, det er for mange mennesker.

Carmen Curlers er jo en fantastisk dejlig historie. The Good Doctor fortæller om en mand, der har det svært med at blive kirurg og oplever en masse forskellige ting.

Meter i sekundet er jo en fremragende dansk film med Hella Joof, som er lavet på baggrund af en bestseller. Og hver især bidrager de både med underholdning og perspektiver.

Altså Carmen Curlers handler om ligestilling – at kæmpe mod de odds, man er blevet givet. Meter i sekundet lader os reflektere over de store nuancer og forskelle, der er i vores eget lille land. Og The Good Doctor er bare god underholdning.

Læs også

Hvad kan du godt kan lide at lave, når du har fri?

Hver mandag morgen spiller jeg squash, også selvom jeg er så heldig, at jeg er blevet minister. Og så sejler jeg havkajak minimum en gang om ugen. Det skønne ved at være på vandet er, at man ikke kan have telefonen med. Det gør jeg hele året rundt, ligegyldigt hvor koldt eller varmt det er.

Og så holder jeg utrolig meget af at være i naturen. Min yndlingsrute er langs Mølleådalen om Christian den fjerdes gamle møller. Og det er et fantastisk stykke dansk urørt natur. Men udover de lange gåture, så er det squash og havkajak.

Hvad tror du, naturen gør for dig?

Skønhed og fred.

Nogle gange går jeg sammen med min kæreste, men mange gange går jeg også alene. Det med at få nogle meter i benene og samtidig opleve at være ude i foråret, sommeren, efteråret eller vinteren - der hvor naturen er. Og helst så uberørt som muligt. Det er virkelig rart.

Hvor ofte har du tid til at opleve den fred?

De sidste to måneder har der ikke været så meget tid, men jeg er ved at finde plads til, at det kommer ind i min kalender igen, for det har jeg brug for.

Og jeg ved godt, det lyder hippieagtigt på et niveau, man ikke forventer af en mand i jakkesæt, men nogle gange er det fantastisk at smide skoene og stille sig på en græsplæne i bare tæer. Og så bare stå der i et kvarter og lukke øjnene og lytte til, hvad der sker omkring en, hvor man ikke kan høre biler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00