91 danske kulturskatte forfalder og risikerer at gå tabt: Partier vil have minister på banen

Uerstattelig kulturarv risikerer at gå tabt, hvis der ikke findes penge til talrige nationale fortidsminder i alvorligt forfald, lyder det fra ordførere. Ifølge Konservative og Dansk Folkeparti bør kulturministeren omlægge prioriteringer i kulturbudgetterne. 

Skal man udbedre de mest presserende skader alene på de 91 mest betydningsfulde ruiner, vil det koste i omegnen af 225 millioner kroner, vurderer Slots- og Kulturstyrelsens i sin seneste tilstandsrapport. Hammershus på Bornholm er et af monumenterne på listen.
Skal man udbedre de mest presserende skader alene på de 91 mest betydningsfulde ruiner, vil det koste i omegnen af 225 millioner kroner, vurderer Slots- og Kulturstyrelsens i sin seneste tilstandsrapport. Hammershus på Bornholm er et af monumenterne på listen.Foto: Patrick Pleul/AP/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der skal skrides til politisk handling for at bevare ældgammel kulturarv, som reelt er i fare for at gå tabt for altid.  

Sådan lyder det fra kulturordførerne hos Konservative, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne, der vil have regeringen til at prioritere flere penge til formålet.

"Det er vores historie og vores kulturelle arv. Det er vi nødt til at passe på. Og det haster. For tilstanden af fortidsminderne bliver kun værre år for år," siger Helle Bonnesen fra Konservative.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00