Regeringen fastholder: Folkeskolereformen smadrer ikke Foreningsdanmark

FORENINGER: Folkeskolereformen er en styrke for landets frivillige foreninger, og den kan på sigt være med til at sikre flere medlemmer. Det fastslår kulturministeren og undervisningsministeren, efter flere idrætsforeninger har oplevet medlemsfald.

Når jeg er ude i landet, bliver jeg mødt af et idræts- og foreningsliv, som er jublende glade over, at de er blevet en del af folkeskolereformen, siger kulturminister Marianne Jelved (R).
Når jeg er ude i landet, bliver jeg mødt af et idræts- og foreningsliv, som er jublende glade over, at de er blevet en del af folkeskolereformen, siger kulturminister Marianne Jelved (R).Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det kan godt være, at en række af de frivillige idrætsforeninger har oplevet et fald i medlemstallet her tre måneder efter, at folkeskolereformen trådte i kraft.

Men reformen og den lange skoledag er ingen trussel for hverken Foreningsdanmark eller civilsamfundet herhjemme. Den kan derimod være med til at styrke idræts- og kulturforeningerne og sikre dem flere medlemmer på sigt.

Det var fællesmeldingen fra kulturminister Marianne Jelved (R) og undervisningsminister Christine Antorini (S), da de onsdag var i samråd om spørgsmålet.

“Når jeg er ude i landet, bliver jeg mødt af et idræts- og foreningsliv, som er jublende glade over, at de er blevet en del af folkeskolereformen. De ser en mulighed for at komme i kontakt med folkeskolerne, så der er en vekselvirkning, hvor børnene går fra det ene til det andet sted. Det er hele ideen med reformen,” sagde kulturministeren.

Man kunne få det indtryk, at hele Foreningsdanmark er ved at blive smadret som følge af folkeskolereformen. Det er bare ikke det, der sker. 

Christine Antorini (S)
Undervisningsminister

Alt virker ikke perfekt fra dag ét
En undersøgelse fra DGI har ellers vist, at godt hver fjerde idrætsklub har oplevet tilbagegang i medlemstallet, efter reformen trådte i kraft i august i år. 

Og ifølge en måling, som Epinion har lavet for DR Nyheder blandt 1.000 forældre, svarer hver femte, at deres børn har måttet droppe fritidsaktiviteterne som konsekvens af reformen og den lange skoledag.

Men ifølge Marianne Jelved er det alt for tidligt at vurdere, hvilken betydning folkeskolereformen har haft for medlemstallet i idrætsforeningerne.

“Alt virker ikke perfekt fra dag ét af. Derfor skal kommuner og foreninger have tid til at finde fælles løsninger, så reformen kan blive en succes for alle parter. Det har jeg stor tiltro til, at de kan,” sagde hun.

Antorini: Slå koldt vand i blodet
Det mødte opbakning fra undervisningsminister Christine Antorini.

“Man kunne få det indtryk, at hele Foreningsdanmark er ved at blive smadret som følge af folkeskolereformen. Det er bare ikke det, der sker. Det ændrer dog ikke ved, at der er nogle helt konkrete udfordringer og problemer rundt om i landet, og det skal man se på,” sagde ministeren.

Ifølge Christine Antorini handler det om, at de enkelte skoler, foreninger og kommuner skal blive bedre til at lave samarbejdsaftaler.

“Der, hvor man har lavet de former for samarbejder, fungerer det godt. Der er også medlemsfremgang, hvilket også var hele intentionen med den åbne skole, hvor man netop skal invitere idrætsforeningerne ind i skolen. Derfor skal man lære af de gode eksempler, der findes,” slog ministeren fast og understregede, at regeringen følger udviklingen tæt.

“Det er et mangfoldigt billede, der findes derude, og derfor synes jeg, vi skal slå koldt vand i blodet,” lød opfordringen fra Christine Antorini.

Riisager: Mindre mangfoldigt foreningsliv på vej
Det var Liberal Alliances uddannelsesordfører, Merete Riisager, der havde indkaldt ministrene til samrådet. 

Hun var dog ikke synderligt positiv over de svar, hun fik fra de to ministre.

“Folkeskolereformen har nogle store omkostninger for børnelivet og civilsamfundet, og rent faktuelt er der sket et tilbageslag hos foreningerne. Min indbakke er fyldt af mails fra forældre, frivillige, lærere og pædagoger, der oplever tilbageslaget i praksis,” sagde hun og fortsatte: 

“Det vil betyde, at vi får et mindre mangfoldigt foreningsliv samt færre udbud og aktiviteter. Til gengæld får vi mere pædagog- og lærerstyret leg i skolen samt et par betalte trænere, der kan undevise børnene. Men det er en svag afglans af det, der findes i det mangfoldige foreningsliv.” 

Jelved åbner for undersøgelse af udviklingen
Merete Riisager ville gerne have svar på, hvor regeringens smertegrænse er i forhold til, hvor meget medlemstallet i foreningerne må falde som følge af reformen. 

Det fik hun dog ikke.

Kulturminister Marianne Jelved er dog åben for Liberal Alliances ide om at undersøge, hvilken betydning reformen har haft på de frivillige foreningers udbud samt på antallet af foreningsmedlemmer, der er i den skolepligtige alder.

“Jeg synes faktisk, det er en god ide at lave en sådan undersøgelse på et tidspunkt. Men det er for tidligt at gøre det nu,” fastslog kulturministeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00