Debat

S: Dansk films unikke position skal bevares

DEBAT: Nye stærke aktører som Netflix, Google og andre teleoperatører har store indtægter på digital distribution af film. Derfor må de også tage ansvar ved at være med til at finansiere de film, der skaber deres indtjening. Det skriver kulturordfører Troels Ravn (S), som samtidig ønsker, at antallet af danske film skal sættes op.

Fremtidens store udfordring bliver at sikre finansieringen af dansk film på et marked domineret af digital distribution af film gennem store internationale virksomheder. Det skriver Troels Ravn (S).
Fremtidens store udfordring bliver at sikre finansieringen af dansk film på et marked domineret af digital distribution af film gennem store internationale virksomheder. Det skriver Troels Ravn (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S) 
Kulturordfører

Jeg var forleden i biografen for at se ”Kapgang”. Det blev en rigtig god oplevelse. ”Kapgang” melder sig ind i rækken af aldeles fremragende danske film, og der er grund til at sige et stort tillykke til instruktør, skuespillere og den samlede danske filmbranche. Vi kan noget med film i Danmark.

Produktionen af dansk film handler både om at skabe et marked, hvor der skal være balance mellem indtægter og udgifter, hvor der skal være villighed til at investere penge, og hvor der skal kunne laves nogle overskud, som kan sikre investeringer i nye film. 

Men, vi skal også huske, at film også er et særdeles vigtigt element i vores samlede kulturpolitik. Film er en kunstform, som skaber fællesskab på tværs af alder og social baggrund. Film er et af de mest populære kulturtilbud, og Danmark har en stærk tradition for at lave et bredt udvalg af kvalitetsfilm hvert eneste år. Dansk film nyder stor opmærksomhed og succes internationalt, og i de seneste år har danske dokumentarfilm og tv-serier vundet stor international anerkendelse.

På grund af faldende salg af dvd-film og digitale udfordringer har vi et stort behov for nye finansieringsmuligheder i dansk film.

Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Fremtidens store udfordring
Fremtidens store udfordring bliver at sikre finansieringen af dansk film på et marked domineret af digital distribution af film gennem store internationale virksomheder. Socialdemokraterne vil arbejde for at ruste dansk film til denne overgang, så vi også i fremtiden kan nyde godt af den danske filmmagi.

Man kan sige, at dansk film er et smukt hus, men økonomisk set knager det i fugerne.

Jeg er derfor rigtig glad for, at samtlige partier i Folketinget netop har indgået en medieaftale, som også økonomisk er med til at styrke dansk film. Om lidt skal vi så i gang med en filmaftale for 2015-2018.

For Socialdemokraterne er det vigtigt, at produktionen af danske film fortsat støttes for at sikre et alternativ til udenlandske film i biografen. Det er flot, at hver tredje billet i biografen sælges til en dansk film, men det tal kan blive endnu bedre. Vi skal også gennem de regionale filmfonde styrke udbredelsen af dansk films succes til hele Danmark. Det handler nemlig også om at skabe arbejdspladser lokalt og bidrage til vækst i landdistrikterne.

Dansk films succes har været båret af en talentfuld generation af producenter og instruktører. Vi skal sikre den næste generation. Socialdemokraterne har stort fokus på at støtte talentudviklingen i dansk film, eksempelvis gennem New Danish Screen.

Netflix og Google skal også betale
Blandt andet på grund af faldende salg af dvd-film og digitale udfordringer har vi et stort behov for nye finansieringsmuligheder i dansk film. Nye stærke aktører som Netflix og Google samt andre teleoperatører har store indtægter på digital distribution af film. Derfor må de også tage ansvar ved at være med til at finansiere de film, der skaber deres indtjening. Det er i alles interesse, at der også i fremtiden er ligevægt mellem finansiering og indtægter.

Dansk film har en unik position. Det skyldes efter min mening, at vi har skabt nogle ordninger, hvor der både produceres smalle og brede film, og hvor der er plads til talentudvikling. Vi har plads til både at pleje vækstlagene og stimulere kreativiteten og mangfoldigheden. Dette er en enestående kvalitet, og vi må aldrig forledes til blot at jagte ”kassesucceserne”.

Socialdemokraterne vil gerne være med til at sætte det mål, at antallet af danske film skal sættes op. Det er dog også i fremtiden de færreste film, som kan klare sig på rene markedsvilkår, og der skal altså være plads til andet end det sikre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00