Debat

S: Public service giver kommercielle medier modspil

DEBAT: Public service skal også i fremtiden være en stærk del af mediebilledet. Uden et modspil til de kommercielle tilbud svækkes den alsidighed, som er nødvendig for at opfylde danskernes demokratiske, sociale og kulturelle behov, skriver Troels Ravn (S).

Public service skal give kommercielle medier modspil, skriver Troels Ravn (S). 
Public service skal give kommercielle medier modspil, skriver Troels Ravn (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Public service tilhører danskerne gennem licensen, og vi har heldigvis stadig et samfund, hvor vi fortsat samles om fælles medieoplevelser.

Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Kvalitet og fællesskab er de overordnede målsætninger for Socialdemokraternes mediepolitik.

Fakta
Public service-udvalget med Connie Hedegaard i spidsen skal over de kommende år arbejde med scenarier for danske mediers fremtid, herunder særligt public service-mediernes vilkår.

Altinget: kultur benytter lejligheden og spørger et debatpanel med centrale aktører:  "Hvad er, og hvad skal public service være i den moderne medievirkelighed? Truer den teknologiske udvikling og den internationale konkurrence de danske medier, og hvordan sikrer vi de bedste rammevilkår i fremtiden? "

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]


Vi ønsker at understøtte og styrke borgernes mulighed for selv at kunne udtrykke sig gennem og i medierne for at fremme den demokratiske samtale og dialog i samfundet. Medierne skal afspejle den politiske og kulturelle pluralisme, som kendetegner vores samfund, og give danskerne et rigt udbud af medier.

Ytringsfrihed, informationsfrihed og demokratisk debat skal sikres en plads i mylderet af nye teknologiske muligheder og kommercielle interesser.

Der er sket en stor fragmentering af mediebilledet, som mere end nogensinde før er præget af nichemedier på et stadig større antal forskellige platforme. Public service spiller i den forbindelse en vigtig rolle som fælles referenceramme, der kan samle danskerne.

Public service skal også i fremtiden være en stærk del af mediebilledet og et klart alternativ til de kommercielle tilbud. Uden et stærkt modspil til de kommercielle tilbud svækkes den alsidighed, som er nødvendig for at opfylde danskernes demokratiske, sociale og kulturelle behov.

Trykte og digitale medier
Mediestøtten er blevet omlagt til en samlet pulje for dagblade, dagbladslignende produktioner og internetbaserede medier. Denne ændring er blandt andet sket for at følge den digitale udvikling, hvor stadig flere medieudbydere er internetbaserede.

Mediestøtten følger dermed indholdet frem for distributionen, hvilket er med til at skabe mere unikt indhold på de forskellige platforme og styrke mangfoldigheden. Samtidig er ordningen en demokratisk styrkelse, da flere medier end tidligere får mulighed for støtte.

De senere år har været præget af en nedgang for de traditionelle bladhuse. Den nye mediestøtte giver bedre mulighed for en digital omstilling, fordi de forskellige platforme ligestilles. Det er en vigtig opgave at sørge for, at vi også i fremtiden har et stærkt og mangfoldigt medielandskab, hvor der er plads til undersøgende journalistik og samfundsdebat. Derfor skal der fortsat gives støtte til danske medier, der også er under pres fra udenlandske aktører.

For at ruste danske medier til fremtiden er der oprettet en innovationspulje, der både skal hjælpe nye medier i gang, men også støtte eksisterende medier med at udvikle sig på nye platforme. Puljen skal bygge på risikovillighed, hvilket er afgørende for nytænkende projekter. Innovationspuljen bør evalueres løbende, så behov og erfaringer klarlægges.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

  • At danske dagblade og internetbaserede medier fortsat skal have støtte til deres virksomhed gennem mediestøtten.
  • At innovationspuljen, der støtter nye medier og medieinitiativer, evalueres og reguleres efter behov.
  • At følge den nationale såvel som internationale medieudvikling, herunder særligt digitalisering og brugerbetaling, så de danske dagblade og øvrige medier er bedst muligt rustet til fremtidens udfordringer.

Et alsidigt og troværdigt DR
Socialdemokraterne vil fastholde DR som bredt funderet public service-kanal, der betjener alle danskere i tekst, lyd og billeder på alle platforme. DR’s overordnede opgave er at sikre en fælles platform for oplysning, samfundsdebat, drama og underholdning.

DR har med succes udvidet deres kanaludbud, så flere forskellige målgrupper har fået et alternativ til de kommercielle kanaler.

Socialdemokraterne ønsker, at DR fortsat skal have et stabilt finansieringsgrundlag med udgangspunkt i licensbetaling. Det er vigtigt, at DR har fleksible muligheder for tilrettelæggelse af deres programvirksomhed, så man kan følge medieudviklingen. Derfor skal detailreguleringen af DR fortsat være begrænset.

For Socialdemokraterne er det helt afgørende, at nyhedsformidlingen på DR er alsidig og troværdig. Den dybdeborende journalistik skal styrkes gennem øget satsning på dokumentarprogrammer på alle platforme. Socialdemokraterne ønsker desuden at styrke DR’s særlige forpligtelser inden for kulturformidling, og undervisning skal igen opprioriteres som en unik public service-forpligtelse. DR har desuden en stærk tradition for programmer til børn og unge, hvilket fortsat bør have høj prioritet. DR skal også i fremtiden være danskernes egen station og primære forsyningskilde for public service af høj kvalitet.

Socialdemokraterne ønsker stærke og licensfinansierede public service-medier. Vi vil forpligte os på at forhandle mest public service hjem til danskerne for licenspengene. Public service tilhører danskerne gennem licensen, og vi har heldigvis stadig et samfund, hvor vi fortsat samles om fælles medieoplevelser.

Socialdemokraterne vil:

  • Sikre en tidssvarende nyhedsformidling af høj kvalitet i DR.
  • Sikre øget satsning på dokumentarfilm, undervisning og regionale programmer i DR.
  • Sikre fortsat høj prioritering af programmer til børn og unge.
  • Styrke DR’s satsning på kulturformidling.
  • Bevare medielicensen og de eksisterende muligheder for fritagelse og rabat.

Public Service-Puljen
Public Service-Puljen støtter produktionen af dansk public service-indhold hos kommercielle aktører. Puljen er skabt, så andre aktører end DR og TV 2-regioner har mulighed for at producere public service-indhold og bidrage til et bredere udbud af kvalitetsproduktioner.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

  • At Public Service-Puljen fortsætter under de nuværende vilkår.

TV 2-regionerne skal styrkes
De otte licensstøttede TV 2-regioner er en vigtig del af den regionale nyhedsformidling. De regionale nyhedsudsendelser er som hovedregel de mest sete nyhedsudsendelser overhovedet. De regionale kanaler rammer naturligt nok et mindre publikum. Målgruppen kan til de enkelte programmer være snæver: Folk, der bor i en bestemt egn eller har bestemte interesser, men set på tværs er det alle danskeres tv-kanaler.

TV 2-regionerne er med til at sikre debat og information om politik, kulturliv, arbejdsliv, uddannelse med mere fra hele Danmark.

TV 2-regionerne er også af stor betydning, når det drejer sig om at møde den demokratiske udfordring i Danmark, når lokale medier forsvinder, og de store danske mediehuse centraliseres i de største byer. Her kan og skal TV 2-regionerne være den nye samlende faktor. Kommunalvalg er et godt eksempel på en begivenhed, hvor TV 2-regionerne kan spille en betydelig demokratisk rolle.

Socialdemokraterne vil fastholde TV 2-regionernes betydning for den regionale nyhedsformidling og vil styrke og udvikle TV 2-regionernes mulighed for at lave bredt funderet public service-tv på de nye regionale kanaler.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

  • At sikre en tidssvarende nyhedsformidling af høj kvalitet i TV 2-regionerne.
  • At udvikle de regionale tv-kanaler, så de kan blive en ny samlende kraft i det regionale Danmark.
  • At TV 2-regionerne med tiden gøres tilgængelige for alle danskere på alle medieplatforme.
  • At TV 2-regionernes sendeområder justeres, så de dækker hele kommuner inden for samme region.

Lokal-tv og -radio tæt på danskerne
Socialdemokraterne ønsker et bredt udbud af både kommercielle og ikke-kommercielle radio- og tv-stationer lokalt og regionalt. I en tid, hvor mere og mere medieindhold internationaliseres, er det vigtigt at sikre gode rammer for medier, der har deres udgangspunkt og leverer medieindhold tæt på danskerne.

Derfor skal de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer forsat støttes.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

  • At Danmark fortsat har et bredt geografisk udbud af lokalradio og -tv.
  • At støtten til ikke-kommercielle radio- og tv-stationers uddannelsesaktiviteter fortsættes.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00