Debat

S: Vi styrker bibliotekerne i Danmark

DEBAT: Biblioteket har en vigtig demokratisk rolle og skaber rammer for fællesskab og folkeoplysning. Derfor bør biblioteket blandt andet bruges som et integrationsværktøj, skriver Troels Ravn (S).

Socialdemokraterne vil styrke bibliotekerne i Danmark, skriver Troels Ravn (S). 
Socialdemokraterne vil styrke bibliotekerne i Danmark, skriver Troels Ravn (S). Foto: Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Biblioteket har et uudnyttet potentiale i integrationssammenhæng, som bør anvendes mere aktivt. For eksempel kunne en tur på biblioteket blive en obligatorisk del af introduktionen til det danske samfund for nydanskere.

Troels Ravn (S)
Kulturordfører

Bibliotekerne i Danmark er en vigtig del af fundamentet under vores velfærdssamfund.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Folkebibliotekerne har, siden de blev oprettet for over 100 år siden, været en garanti for, at alle borgere har adgang til oplysning, uddannelse og kultur. Undersøgelser viser, at bibliotekerne har fremgang i besøgstal, og særligt børn og unge er flittige brugere af landets biblioteker. 

Fremgangen i brugere viser, at der stadig er behov for biblioteket i det 21. århundrede. Ydelserne er måske nogle andre end for 100 år siden, men fundamentet er det samme. Biblioteket har i dag en vigtig demokratisk rolle som et borgernes hus, der skaber rammer for fællesskab og folkeoplysning.

Litteratur, kultur og demokrati i centrum
Biblioteket skal være et aktivt og levende kulturhus. Et multikulturhus, hvor man kan høre musik og se film, læse og skrive eller diskutere og lytte til foredrag.

Et hus, der også er vedkommende for den nye generation af kulturforbrugere. Biblioteket skal være et mangfoldigt sted med plads til mange forskellige kulturtilbud, men formidling af litteraturen skal dog stadig være en af bibliotekernes grundlæggende kerneopgaver.

Bibliotekerne er mange steder landet over blevet lagt sammen med andre offentlige services, som for eksempel Borgerservice. Modellen har mange fordele og skaber en ny synergi, der kommer brugerne til gode. Det er dog vigtigt, at biblioteket også i fremtiden først og fremmest er et hus for kultur, formidling og litteratur.

Biblioteket har en vigtig rolle, både når det gælder skønlitteratur og faglitteratur. Derfor er bibliotekerne også en vigtig grundsten i et stærkt uddannelsessystem med fri og lige adgang til information og inspiration.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

·  At biblioteket er et mangfoldigt kulturhus med plads til mange forskellige tilbud og aktiviteter.

· At udlån og formidling af litteratur forbliver en grundlæggende kompetence for biblioteket.

· At det fortsat er gratis at benytte biblioteket.

Det digitale bibliotek
Bibliotekerne står over for en ny virkelighed præget af digital omstilling. Socialdemokraterne mener, at det er afgørende, at bibliotekerne løbende tilpasser sig til fremtidens efterspørgsel og forbrugsmønstre.

Socialdemokraterne bakker derfor op om den fælles nationale løsning ”Danskernes Digitale Bibliotek”, der er et samarbejde mellem stat og kommuner om en fleksibel og ressourceeffektiv platform til formidling af digitale materialer. Den enkelte kommune kan selv vælge, om de vil tilslutte sig den digitale løsning. 

I dag findes der flere forskellige digitale udlånstilbud for e-bøger, der er et format med voksende popularitet. Bibliotekerne bør samarbejde med forlagene om at udarbejde en samlet landsdækkende formidlingsordning for e-bøger. Udgangspunktet for ordningen bør være de digitale platforme hos ”Danskernes Digitale Bibliotek”.  

Socialdemokraterne ønsker:

· At der bliver udarbejdet en samlet landsdækkende løsning for bibliotekernes formidling af e-bøger under ”Danskernes Digitale Bibliotek”.   

· At alle landets kommuner på sigt tilslutter sig ”Danskernes Digitale Bibliotek”.

Borgernes hus
Biblioteket er med til at styrke nærdemokratiet. For at sikre den opgave er det vigtigt, at biblioteket geografisk har en placering dér, hvor borgerne bor.

I de senere år er mange biblioteker i de små lokalsamfund lukket. Mange af nødvendighed for at sikre service med færre midler. For at modvirke den tendens ønsker Socialdemokraterne, at bibliotekerne får mulighed for at indgå samarbejde med andre lokale servicetilbud. For eksempel kan et samarbejde med skolebiblioteker, den lokale idrætshal, kommunens Borgerservice eller det lokale kulturhus sikre, at biblioteket findes, hvor brugerne har behov for det.

I mange mindre bysamfund er der ikke længere en boghandel. Et oplagt partnerskab kunne derfor være at give mulighed for bogsalg på bibliotekerne i samarbejde med lokale boghandlere. Et sådan samarbejde kan være med til at sikre et fintmasket net af bogsalgssteder i Danmark, hvor borgerne kan få kvalificeret vejledning, når de køber litteratur.

Socialdemokraterne vil arbejde for:

· At der også fremover er et stærkt net af biblioteker med bred geografisk dækning, så der aldrig er for langt til biblioteket for borgeren.

· Et decentralt biblioteksvæsen med biblioteker der, hvor borgerne er.

· At støtte samarbejder mellem folkebiblioteker og skolebiblioteker eller andre lokale servicetilbud som idrætshaller, Borgerservice eller lokale kulturhuse.

· Mulighed for bogsalg på biblioteker i små bysamfund uden en lokal boghandel.

Biblioteket som integrationsværktøj 
Bibliotekerne skal være åbne og gratis for alle, og der skal være tilbud til alle. Biblioteket skal kort sagt være en aktiv del af borgernes liv – hele livet.

Undersøgelser viser, at mange nydanskere bruger biblioteket flittigt. Biblioteket har et uudnyttet potentiale i integrationssammenhæng, som bør anvendes mere aktivt. For eksempel kunne en tur på biblioteket blive en obligatorisk del af introduktionen til det danske samfund for nydanskere.

Børnebiblioteker kan være et frirum for forældre og børn, hvor det ikke er kommercielle interesser, der styrer samværet. Unge kan finde et naturligt mødested i biblioteket. Og både unge og ældre under uddannelse skal have adgang til ny læring på biblioteket.

I de senere år har mange biblioteker fået mere fleksible deres åbningstider og mulighed for selvbetjening. Det er vigtigt fortsat at have fokus på forbrugsmønstre, så flest mulige borgere har mulighed for at benytte bibliotekets tilbud.  

Socialdemokraterne vil arbejde for:

· At kontakten til børn og unge med anden etnisk baggrund på bibliotekerne også bruges til at tilbyde dem rådgivning og vejledning om kommunens øvrige fritidstilbud.

· At nydanskere kommer en tur på det lokale bibliotek som en obligatorisk del af introduktionen til det danske samfund.

· At ”lånere på hjul” og lånere med læsevanskeligheder også har adgang til biblioteket og dets forskellige tilbud.

· At bibliotekerne tilbyder vejledning og undervisning i ny teknologi.

· At bibliotekerne opretter lektiecaféer.

Et offensivt bibliotek
Fremtidens bibliotek skal være centrum for lokale netværk. Socialdemokraterne ønsker et bibliotek, der fungerer som katalysator for samarbejde på tværs af institutioner, foreninger, virksomheder og sociale og politiske grupperinger.

Biblioteket bør have fokus på konstant at udvikle deres service og nå nye brugergrupper. Private virksomheder er et eksempel på en brugergruppe, der med fordel kunne drage større nytte af bibliotekets kompetencer og muligheder. 

Samarbejdet mellem folkebiblioteker og de statslige biblioteker og arkiver bør styrkes. Der er mange forskellige kompetencer og samlinger, der kan udveksles bedre mellem de forskellige biblioteksinstitutioner. Desuden kan der med fordel også skabes nye partnerskaber med skolebiblioteker. Især i de mindre bysamfund kan det være en måde at beholde et lokalt bibliotek.  

Socialdemokraterne vil arbejde for:

· At biblioteket vejleder, underviser og løser opgaver for erhvervsliv, foreninger og uddannelsesinstitutioner.

· At landets forskellige biblioteksinstitutioner får skabt stærkere tværgående partnerskaber og samarbejde.

· At der skabes nye samarbejder mellem biblioteker og skolebiblioteker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00