Sjællændere styrer dansk kultur

SKÆVHED: Hovedparten af medlemmerne i Statens Kunstfonds repræsentantskab og fordelingsudvalg bor på Sjælland og i hovedstadsområdet, viser et svar fra kulturministeren. Og dermed blusser debatten om kulturel skævhed mellem øst og vest i Danmark atter op.

Der er ikke mange jyder eller fynboer i hverken Statens Kunstfonds repræsentantskab eller fordelingsudvalg, og det er en skævhed, der bør rettes op på, mener Venstre og SF.
Der er ikke mange jyder eller fynboer i hverken Statens Kunstfonds repræsentantskab eller fordelingsudvalg, og det er en skævhed, der bør rettes op på, mener Venstre og SF.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Uanset hvor i landet de enkelte udvalgsmedlemmer har deres bopæl, har jeg ingen grund til at tro, at Statens Kunstfond ikke lever op til kravet om at fremme den geografiske spredning af kunst i hele landet.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister
Fakta
Statens Kunstfond har cirka 70 forskellige støtteordninger. Udvalgene under fonden modtager hvert år over 12.000 ansøgninger om støtte til alt fra flerårig driftsstøtte til institutioner til transportstøtte til et band, der skal spille en koncert i den "modsatte ende af landet". Kritikere mener nu, at sammensætningen af medlemmer i fondens repræsentantskab og udvalg er skæv, fordi langt de fleste er fra Sjælland eller hovedstadsområdet. Tidligere har kulturrådmændene fra Odense og Aalborg gjort opmærksom på, at der er en stor geografisk skævhed i, hvor staten bruger sin kulturstøtte. 

Både SF og Venstre langer nu ud efter kulturminister Marianne Jelved (R), der anklages for at ignorere den kulturelle skævhed mellem øst og vest i Danmark.

For selv om kulturministeren understreger, at der også skal tages geografiske hensyn, når kulturstøtte uddeles, så er det kulturelle styrkeforhold mellem København og resten af landet skævvredet, mener både SF's kulturordfører, Annette Vilhelmsen, og Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

I februar gik kulturrådmænd i Odense og Aalborg til angreb på det kulturelle københavneri med en anklage om, at statens kulturstøtte tipper mod øst.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00