Debat

Socialdemokraterne: E-bøger skal være for alle

DEBAT: Socialdemokraternes Troels Ravn angriber Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsens forslag om at privatisere bibliotekernes eReolen. Folkeoplysningen skal være for alle borgere, lyder det fra Troels Ravn. 

E-bøger er en del af folkeoplysningen, og det skal være for alle borgere, lyder det fra Troels Ravn. 
E-bøger er en del af folkeoplysningen, og det skal være for alle borgere, lyder det fra Troels Ravn. 
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ravn (S)
Medlem af Folketinget

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der foregår lige nu en kulturkamp på litteraturens område. I alle lande bliver bibliotekerne forsøgt holdt fra at låne bøger ud digitalt. I de engelsksprogede lande kan bibliotekerne kun låne ca. 5 % af titlerne ud – resten er reserveret til/kun tilgængeligt på "markedet". I Danmark kan vi udlåne ca. 40 % og er et af de lande i verden, hvor flest titler er tilsluttet digitalt biblioteksudlån.

Bibliotekerne skal naturligvis både på det digitale og det fysiske bogudlån honorere forfatteren (og forlag). Det beløb er  idag årligt på 180 mio. kr. Og det udgør en stor del af indtægten for ikke mindst forfattere til den "smalle" litteratur.

Gratis folkeoplysning
Kulturordføreren for DF Alex Ahrendtsen angriber med et forslag i Altinget Kultur bibliotekernes ret til at låne e-bøger ud og ønsker at privatisere eReolen.

Jeg er uenig med AA. Sagen handler jo i bund og grund om, at vi også i en digital verden kan tilbyde vores kulturarv og sikre folkeoplysningen for alle borgere. Kultur og bogudlån må aldrig blot være for dem, der kan betale for det.

Sagen handler jo i bund og grund om, at vi også i en digital verden kan tilbyde vores kulturarv og sikre folkeoplysningen for alle borgere. Kultur og bogudlån må aldrig blot være for dem, der kan betale for det.

Troels Ravn (S)
MF

Vi har en århundrede år gammel tradition for biblioteker, som sikrer det helt grundlæggende fundament for vores sammenhængskraft og demokrati.

At der i AA's indlæg samtidigt er en række udokumenterede påstande og direkte faktuelle fejl, gør det jo ikke bedre.

Der er, som påstået af AA, ingen nedgang i salget af e-bøger. Vi har uafhængige undersøgelser, der viser, at eReolen sammen med de 500 biblioteker, der findes rundt om i landet, er med til at fremme kendskab og læselyst også på denne platform. Og det er faktisk eReolen og teknologien bag, der har introduceret e-bogen for danskerne og altså bragt e-læsning ud til en bredere kreds.

Biblioteksudlån og salg side om side
Bibliotekerne har i dag forhandlet ordninger, som gør, at man kun kan låne ét elektronisk "eksemplar" ad gangen. Bibliotekerne har endvidere en række begrænsninger på udlån – så det private marked fuldt ud er konkurrencedygtigt.

Bibliotekerne må med den nugældende ordning således kun betale en mindre del af bibliotekspengene til "elektroniske" forfattere.

Og endelige er AA's løsningsforslag ikke en løsning på problemet. Det hjælper jo ikke noget at sælge eReolen – for at indføre et fordyrende privat led –- med mindre man ønsker fuldstændig at fjerne elektroniske udgivelser fra bibliotekerne.

Det har gennem 70-80 år været muligt at have biblioteksudlån og salg side om side. Det skal ikke være vores generation, der stopper den gode ordning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00