Debat

TV 2 om arbejdsmiljøet i mediebranchen: Vi har stadig en stor opgave foran os

Det er branchens fælles ansvar at sætte klare rammer for, hvad vi mener er en sund og tryg arbejdspladskultur: Vi skal alle sammen turde tale om problemet og være klar til at sige fra, når vi oplever noget, som ikke er ok, skriver Lars Novrup, direktør for People and Culture ved TV 2.

Sofie Lindes tale ved ‘ZULU Comedy Galla 2020’ antændte en vigtig debat og blev katalysator for en forandring, der på samme tid udfordrede og motiverede til at gøre op med en usund kultur, skriver Lars Novrup. Arkivfoto.
Sofie Lindes tale ved ‘ZULU Comedy Galla 2020’ antændte en vigtig debat og blev katalysator for en forandring, der på samme tid udfordrede og motiverede til at gøre op med en usund kultur, skriver Lars Novrup. Arkivfoto.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lars Novrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

19. april i år trådte jeg ind ad døren på TV 2 for første gang som direktør for den nyoprettede afdeling People & Culture. Udover lette sommerfulge i maven var jeg også spændt på, hvilke opgaver, der ventede mig. Uroen blev dog afløst af begejstring. Jeg kunne hurtigt konstatere, at jeg er endt i et hus, der brænder for at udvikle sig, og som emmer af energi og lyst til at skabe den vigtige forandring, der skal til.

Der er ingen tvivl om, at Sofie Lindes tale ved ‘ZULU Comedy Galla 2020’ gjorde det klart for alle, at der er udfordringer i branchen. Talen antændte en vigtig debat og blev katalysator for en forandring, der på samme tid udfordrede og motiverede til at gøre op med en usund kultur. 

Jeg ved, at det at skabe et trygt arbejdsmiljø er en af de vigtigste ledelsesopgaver, men jeg ved også, at det kræver, at vi alle tager et kollektivt ansvar. Det er let at sige, men svært at gennemføre i praksis, og i kultur- og mediebranchen kræver det en stor investering fra os alle.

Mediebranche under forandring
Jeg er ny i huset og kan derfor stadig kigge på vores muligheder lidt udefra. Her er det tydeligt at mærke, at vi som virksomhed ved, at det at skabe en tryg virksomhedskultur ikke kommer med et enkelt spadestik, men at det kræver en målrettet indsats over tid.

Temadebat

Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet i kulturbranchen?

Hvem har ansvaret for medarbejdere og ansattes trivsel og arbejdsforhold? Hvilken rolle spiller staten og fondene, der finansierer store dele af kulturlivet? Og hvad med de ledere, mellemledere og medarbejdere, der er med til at skabe det daglige arbejdsmiljø?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Nu oven på covid-19 og et stort arbejde med TV 2's arbejdsmiljø og kultur har vi for alvor sat ledelse på dagsordenen og investeret i at skabe fundamentet for et trygt arbejdsmiljø. Det kræver en del, men viljen til forandring er stor. Samme tendens ser jeg også på tværs af kultur- og mediebranchen, hvor vi alle er godt i gang med at skabe forandring. Det tager dog tid og kræver ikke kun fokus, men også tålmodighed, at ændre de strukturer og normer, der har formet sig over længere tid.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet fra 2020 af Camilla Reestorff Møhring har undersøgt omfanget af grænseoverskridende adfærd, diskrimination, chikane, uønsket seksuel opmærksomhed, vold og magtmisbrug i film-, tv- og scenekunstbranchen.

40 procent svarer, at de har været udsat for diskrimination eller chikane, og 44 procent siger, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Senest viser en analyse af Kvinfo og Analyse & Tal fra marts 2022, at grænseoverskridende adfærd er allestedsnærværende for kvinder i musikbranchen – fra hverdagssexisme til verbal og fysisk seksuel chikane.  

Tillid og tryghed smitter
Vi har med andre ord stadig en stor opgave foran os, og her er det branchens fælles ansvar at sætte klare rammer for, hvad vi mener er en sund og tryg arbejdspladskultur. For hvis vi for alvor skal ændre noget, skal vi alle sammen turde tale om problemet og være klar til at sige fra, når vi oplever noget, som ikke er ok.  

Helt konkret på TV 2 bliver alle ledere undervist i, hvad uønsket adfærd er, hvordan man håndterer det i praksis, samt hvordan man skaber et arbejdsmiljø kendetegnet ved en høj grad af psykologisk tryghed. Vi har gennemført kurser for vores tillidsvalgte og delt vores indsatser med de danske produktionsselskaber, og i slutningen af maj lancerede vi et e-læringskursus, som alle medarbejdere skal igennem hvert år.

Sofie Lindes tale ved ‘ZULU Comedy Galla 2020’ gjorde det klart for alle, at der er udfordringer i branchen

Lars Novrup
Direktør, People and Culture på TV 2

Med disse initiativer blandt flere arbejder vi for at få skabt en åben dialog om, hvad en tryg arbejdskultur er, og hvordan vi holder hinanden op på det. Her er første skridt at italesætte det og gøre elefanten i rummet synlig for alle.

Andet skridt er, at alle tager ansvar for at sige fra på egne eller kollegers vegne – og det er den svære del. Det kræver mod at åbne samtalen, men når tillid og tryghed vokser, så smitter det af på kulturen. Helt konkret har vi i en af vores afdelinger erstattet efterkritik med feedback. Det kan virke som en lille ting, men det er de små detaljer i hverdagen, som skal være med til at løfte vores tilgang. 

Fælles opgave at forebygge krænkende adfærd
Vi indgår i et stort netværk af samarbejdspartnere, hvor vi alle skal være fælles om at forebygge krænkende adfærd. Derfor er det næste store skridt at få opbygget en naturlig dialog i vores relation til hinanden. 

Velvilligheden er stor, og det er positivt. I april mødtes TV 2 med en række danske produktionsselskaber til en dialog om, hvordan vi sammen kan gå en ny kultur i møde. Her blev der taget hul på en vigtig samtale – også den svære del – og vi så, hvor meget vi kan lære af hinanden. 

Vi har alle i branchen et ansvar for at skabe gensidig tillid – og i dialogen når vi langt. Vi skal derfor blive ved med at tale om, hvordan vi kan udvikle branchen og skabe en sundere arbejdskultur, og ikke mindst hvordan vi kan tage de svære samtaler om vores samarbejdskultur.

For vi er kun i stand til at tiltrække nye talenter, fastholde medarbejdere, styrke vores forretning og branchen som helhed, hvis vi har en sund og tryg kultur. Jeg er sikker på, at vi med et konstant fokus kommer langt – men det kræver en vedvarende indsats af os alle. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Novrup

Direktør for people & culture (hr), TV 2
Flyvevåbnets Officersskole, HD-O (CBS)

0:000:00