Interview med Ian Bremmer: Eliterne er ligeglade – populisterne truer ikke dem

INTERVIEW: “Vi løser ikke noget ved at smide denne verdens Trump'er på porten.” Ian Bremmer, politisk tænker, international konsulent og mediemand har med bogen Us vs. Them begået et anklageskrift mod de politiske, intellektuelle og journalistiske eliter, han selv kommer fra, skriver Esben Schjørring.

Foto: Matt Rourke/AP/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

“Jeg kunne ikke have skrevet den her bog for fem år siden. Og det undskylder jeg faktisk for, at jeg ikke gjorde.”

Midtvejs i interviwet stopper Ian Bremmer – udenrigspolitisk ekspert, journalist, ejer og grundlægger af Eurasia Group, som er et af verdens største policy risk-konsulenthuse, og public intellectual – op og undskylder. For sine egne blinde pletter i fortiden. Og for sin meddelagtighed i den krise, han med sin nye bog, Us vs. Them: The Failure of Globalism, afdækker og analyserer. Det er den gennemgående pointe hos ham: Trump, Brexit, populisme, Femstjernebevægelsen, Alternative für Deutschland er krisetegn, men ikke krisen selv. Og de politiske og økonomiske eliter har endnu ikke stillet den rigtige diagnose, fordi flaskehalsen peger på dem selv.

Fakta
Ian Arthur Bremmer
Født i 1969
  • Ph.d. i statskundskab fra Stanford University.
  • Har arbejdet for tænketanken Hoover Institution og forelæst på en række universiteter som New York University og Columbia University.
  • Stiftede i 1998 Eurasia Group, som er et konsulenthus specialiseret i politiske risici.
  • Bremmer står bag flere bestseller-bøger: Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World, The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations og The J Curve: A New Way to Understand Why Nations Rise and Fall.
  • Bremmer skriver fast i Time Magazine.

“Hele det velsituerede establishment – mig selv inklusive – har i de seneste 40 år været medvirkende i en udvikling, der har forringet livsvilkårene for den almindelige middelklasse-person. Og i stedet for at spørge os selv, hvad der er gået så galt, siden Trump kunne blive valgt, vånder vi os konstant over, hvor stor en idiot han er, og at han ikke kan stave, og hvor korrupt han er. Alt det kan være nok så sandt, men det rammer helt ved siden af skiven. Vi løser ikke noget ved at smide denne verdens Trump'er på porten,” siger Bremmer til Altinget: magasin over en telefon fra Boston.

For 48-årige Ian Bremmer er de folkelige oprør rundtomkring på kloden også et personligt anliggende. For hans barndoms gade kunne næsten ikke ligge længere væk fra den globale scene, han de seneste 25-30 år har bevæget sig hjemmevant rundt på. Bremmer voksede op sammen med sin bror og en enlig mor, der var droppet ud af skolen, i den udsigtsløshed, amerikanske ‘projects’ – statsejede, almennyttige boliger – tilbyder sine beboere. Han ved med andre ord alt om, hvorfor netop dem, der blev efterladt på perronen, da globaliseringens lokomotiv satte i gang, nu har indledt politisk jernbanesabotage og sagt fra.

Min pointe er, at for én, som er vokset op i underklassen eller i den lavere middelklasse, så ville det lange perspektiv tilsige, at man skulle være imod frihandel, imod USA’s militære engagement verden over og være imod åbne grænser. 

Ian Arthur Bremmer

Broderen stemte Trump – og var hans mor stadig i live, ville hun også have støttet ham, fortæller han.

“Hun var sådan en konspirationsteoretiker in spe, der læste The National Enquirer. Havde hun levet i dag, ville hun helt sikkert have været meget modtagelig over for fake news,” erindrer Bremmer.

“Men på den anden side havde hun en meget dybere sandhed: Staten og virksomhederne siger ganske vist, at de kerer sig om os, men det gør de ikke. Og hun havde ret.”

Selv slap Bremmer, som han udtrykker det, “væk”.

“Men jeg må også bare erkende, at jeg var den eneste fra mit nabolag. Og det var ikke det, vi voksede op og troede på. Den tilstand er kun blevet værre de seneste 40 år. Jeg stemte ikke selv på Trump, men jeg forstår dybt og inderligt, hvorfor folk gjorde.”

Globalismen har slået fejl
Det er ikke så meget globaliseringen som økonomi og teknologisk revolution, Bremmer kritiserer. “Den har virket,” som han siger.

“Det, jeg taler om, er globalisme. Det er en politisk ideologi, som er blevet promoveret af Vestens ledere og eliter – fra politisk, videnskabeligt hold og fra erhvervslivet. Her siger man, at åbne grænser, frie markeder og global sikkerhed tilvejebragt af USA og dets allierede og global teknologi er den bedste vej frem og vil komme alle til gavn. Det er den ideologi, som har slået fejl. Den velstand og magt, som eliterne fik, har de ikke brugt til at tage sig af deres befolkninger, men til at mele deres egen kage.”

Det er især fire elementer, Bremmer har blik for i sin bog. At de økonomiske fremskridt både globalt og nationalt, som den økonomiske globalisering har skabt, er blevet ulige fordelt, og at det har skabt mange af dem, han kalder “relative tabere”; folk der nok er mere velstående end deres forældre, men meget mindre velstående og udsatte end deres medborgere. Det er her modstanden mod frihandel stammer fra. Det andet element er USA’s og Vestens mislykkede krige fra Vietnam til Irak og Afghanistan. I Bremmers analyse har det ført til stor mistillid til regeringerne, ikke mindst i USA, hvor veteranindsatsen halter.

Som han selv bemærker, er det nok tendenser, der betyder mest i USA, og under sin præsidentkampagne gjorde Donald Trump et stort nummer ud af begge dele, og USA’s straftold på stål og aluminium fra Europa er bare det seneste skridt i Trumps opgør med frihandel. Det to næste emner har dog også betydeligt tag i en europæisk politisk kontekst. Åbne grænser og indvandring har ført til det, Bremmer kalder et “immigrations- og kultur-bagslag” i Europa, hvor “almindelige, hvide, kristne beboere føler, at deres regeringer har mere fokus på nytilkomne, der ikke integrerer sig særlig godt, end på dem”.

Og som det sidste – og klart vigtigste for ham – at løfterne om, at den teknologiske udvikling ikke alene ville skabe økonomisk vækst men jobvækst, ikke ser ud til at holde.

“For 25 år siden troede alle, at den teknologiske udvikling ville skabe langt flere jobs og vækst og samle folk og at internettet ville forbedre demokratiet. Det sidste var farlig illusion, og at nettet i langt højere grad driver folk fra hinanden. Og vi kan se, at AI og maskinlæring tager langt flere – og vil gøre det endnu mere i fremtiden – jobs fra folk, end globaliseringen nogensinde gjorde. Men politikerne gør alt for lidt, og nogle steder ingenting, for at gøre noget ved det,” analyserer Bremmer.

Men hvorfor så du og de øvrige dele af eliten ikke de her problemer for 30 år siden?

“Jeg er faktisk ikke meget for at sige det, men altså, eliten var ligeglad, og de er stadig ligeglade. For de er ikke berørt af den splittelse i deres samfund, som har frembragt Trump og Brexit. Altså, virksomhedslederne i USA er glade for Trump. Han plejer deres interesser, deregulerer og sænker skatterne.”

Jo, murene virker
Men ét er den populistiske disruption i Vesten. Den nok vigtigste pointe for Bremmer er, at det intet er at regne for den udvikling, regeringerne og befolkningerne i Rusland, Indien, Mexico, Brasilien, Venezuela, Mellemøsten og landene i Afrika står overfor. For selvom det ikke mindst er her, velstandsstigningen fra globaliseringen har rykket millioner ud af fattigdom, så står de med den teknologiske udvikling til at tabe dem igen.

“De selvsamme jobs, som blev skibet fra vest til øst og til Mexico, fra fremstillingsindustrien til vestlige virksomheders callcentre, er lige præcis dem, der er mest udsat for AI og maskinlæring. Samtidig er de lavere klassere i de samfund meget tættere på absolut fattigdom. Det betyder, at afstanden til en voldelig modreaktion er meget lille,” siger Bremmer.

Men hvorfor skulle der ikke komme nye jobs til?

“Ja, det gør der måske også. Men det er bare ikke sikkert, og de bedste forudsigelser fra Verdensbanken fortæller os, at det er massevis af jobs, der står til at forsvinde. Men selv hvis der kan skabes nye jobs, kræver det en enorm efteruddannelse, og det er der hverken afsat penge til, og den institutionelle infrastruktur mangler totalt i næsten alle de lande. Ligesom den gør i USA for øvrigt.”

Som han selv bemærker er fejlslagne stater og borgerkrig allerede noget, der præger dagens orden i Mellemøsten og i dele af Afrika. Det har allerede ført til et migrationspres fra syd mod nord, og Bremmer forudser, at hårdere grænser og mure mellem os og dem kun vil blive flere og mere sofistikerede. Men spørgsmålet er, om det vil virke. Som den tidligere britiske udenrigsminister David Miliband sagde til Altinget: magasin i januar, vil mure og hegn ikke løse noget, for når desperationen bliver stærk nok, finder folk altid en vej. Hvad siger Bremmer til det?

“Ja, men lad os lige få tingene på det rene. Mure har løst Israels problemer. Der var 30.000 palæstinensiske demonstranter i sidste måned, da USA åbnede sin ambassade i Jerusalem, 60 palæstinensere døde, og 3.000 blev sårede, men ingen israelere døde. Israel er et velfungerende demokrati, men lige udenfor, i Gaza, er der 50 procents arbejdsløshed og total desperation. Det er ikke en løsning, jeg bryder mig om, fordi det gør os til mindre mennesker set fra et værdiperspektiv. Mure er det svar, man kommer med, når man kan se, at åbne grænser ikke duer, og man ikke er villig til at finde langsigtede løsninger. For vi laver ikke langsigtede løsninger.”

Men ville de åbne grænser virke i det lange perspektiv – altså, anbefaler du murene?

“Min pointe er, at for én, som er vokset op i underklassen eller i den lavere middelklasse, så ville det lange perspektiv tilsige, at man skulle være imod frihandel, imod USA’s militære engagement verden over og være imod åbne grænser. Selvom de ting har været et gode for verden som sådan eller for det enkelte lands økonomi, så har de ikke være fordelagtige for ham.”

Kvinderne skal redde os
Mod slutningen af Us vs. Them opregner Bremmer en række forskellige tiltag, han ser som små svar. Amerikanske CEOs som Randall Stephenson fra den amerikanske udgave af TDC, AT&T, der er begyndt at investere i efteruddannelse, særlige jobprogrammer, de finske forsøg med borgerløn – ja, selv det danske disruptionråd får et par pæne ord med på vejen. Men han anerkender også fuldt ud, at det er små eksperimenter. Ikke store løsninger.

“Jamen, det er det da. Men vi står i en situation, hvor vi får brug for alle de eksperimenter, vi kan komme på. Staterne og regeringerne kommer ikke til at løse de her problemer alene. De private aktører, erhvervslivet, universiteterne og civilsamfundet må træde til.”

Du taler til sidst i bogen om, at vi står over for at genforhandle den sociale kontrakt – hvad vi skal forvente af staten og af hinanden. Ser du allerede nu nogle nye bud på, hvad det vil sige?

“Ja, hvis den teknologiske udvikling ikke har så mange jobs i sit kølvand, som man havde troet, så skal vi gentænke kapitalismen, og hvad det at have et formål i livet vil sige i dag. Lutheransk arbejdsetik kan ikke hjælpe os i den her omgang. Så ja, vi har brug for nytænkning, og jeg kunne godt se for mig, at det bliver noget, der vokser ud af MeToo-bevægelsen.” slutter Bremmer.

“Én af grundene til, at der er så få kvindelige topledere, er ikke kun, at mænd ikke inviterer dem indenfor, men fordi kvinder ikke er lige så monomant optaget af jagten på penge. Måske får vi et omslag i vores værdier til noget mere bæredygtigt, som der kommer flere kvindelige ledere.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00