Nyt "klimauniversitet" i Grønland en realitet

NOTE: Rammerne for et nyt klimaforskningscenter på Grønland, der skal studere klimaændringernes påvirkninger af arktiske forhold, er endelig kommet i hus
Uffe Laursen

Jeg er meget glad for, at vi nu er enige om rammerne for at skabe et klimacenter i Grønland, hvor klimaforandringerne bogstaveligt talt foregår uden for døren.

Helge Sander
Videnskabsminister
Grønland får fra næste år sit eget Center for Klimaforskning. Det står klart, efter at videnskabsminister Helge Sander og Grønlands landsstyremedlem for forskning Tommy Marø tirsdag blev enige om en model for det kommende "klimauniversitet" i Grønland.

Landsstyremedlem Tommy Marø mener, at etableringen af Center for Klimaforskning i Grønland vil være til gavn for såvel grønlandsk som dansk forskning, og at resultater af forskningen vil være af interesse for de øvrige arktiske samfund og det internationale samfund i øvrigt.

"Klimacentret vil medvirke til, at viden indsamlet i Grønland også vil være til stede i Grønland til gavn for samfundet. På længere sigt vil klimacentret indgå i de grønlandske overvejelser om etablering af naturvidenskabelige uddannelser i Grønland; men dette er først i næste fase," siger landsstyremedlem Tommy Marø i en pressemeddelelse.

Skal beskrive konsekvenser
Center for Klimaforskning placeres i Nuuk i tilknytning til Grønlands Naturinstitut og Grønlands Universitet. Der ansættes en centerleder, en professor/seniorforsker samt et mindre antal forskere, der tilknyttes grønlandske, danske eller udenlandske forskningsinstitutioner.

0:000:00