Debat

Forslag vil præmiere dårlige energiløsninger

DEBAT: Et nyt forslag om forbrænding af affald vil ikke give incitamenter til at indføre energi-effektiv teknologi, frygter RenoSam.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Vagn Larsen,
Formand for RenoSam

Skatteministeriet forventes snarest at fremsætte forslag til omlægning af afgiften på forbrænding af affald. I stedet for en afgift pr. ton affald, der brændes, vil afgiften blive lagt på den varme, der produceres af affaldet.

En sådan afgiftsomlægning er efter RenoSams opfattelse helt gal.

Afgiftsomlægningen betyder, at jo mere varme, der produceres af affaldet, jo højere afgift skal der betales. Jo dårligere anlægget er til at producere varme, jo mindre afgift skal der betales. Det kan undre, at vi her i klimaåret skal præmiere dårlige energimæssige løsninger.

Stopper modernisering 
Med fokus på klima og miljø burde en afgiftsomlægning sikre, at der var klare incitamenter til at få produceret mest mulig energi pr. ton affald, der indfyres i anlæggene.

RenoSam er bekymret for Skatteministeriets forslag. Forslaget må forventes at sætte en effektiv stopper for en modernisering af affaldsforbrændingsanlæg.

Vagn Larsen
Formand for RenoSam

Skatteministeriets forventede forslag vil være det samme som at indrette registreringsafgiften på biler på en sådan måde, at det ville være langt billigere at købe en stor benzinslugende firhjulstrækker end en miljørigtigt hybridbil.

RenoSam er bekymret for Skatteministeriets forslag. Forslaget må forventes at sætte en effektiv stopper for en modernisering af affaldsforbrændingsanlæg. Udskiftningen af et ældre og mindre energieffektivt anlæg med et moderne energieffektivt affaldsforbrændingsanlæg vil medføre et væsentligt højere afgiftstryk og dermed højere priser for at behandle borgernes affald.

Ny teknologi kan ikke batale sig 
En meget stor del af de danske affaldsforbrændingsanlæg er mere end 20 år gamle. De står derfor over for omfattende modernisering eller udskiftning. Vi brænder i dag ca. 3,4 mio. ton affald i Danmark om året, og behovet er stigende. Ved at brænde affaldet løser vi et affaldsproblem samtidig med, at vi producerer god og miljørigtigt varme og elektricitet.

RenoSam har beregnet, at det ikke kan betale sig at udskifte et ældre og mindre energieffektivt forbrændingsanlæg med et nyt energieffektivt anlæg med den bedste tilgængelige miljøteknologi.

RenoSam er derfor nervøse for, at en afgiftsomlægning kan medvirke til, at udviklingen i sektoren sander til og går i stå. Danmark er i dag en af verdens førende lande, når vi taler affaldsforbrænding. Det kan vi sætte over styr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00