EU: Rige lande skal betale mere til klimareduktion

MILJØ & KLIMA: De rige lande skal bidrage med meget mere for at klare klimaproblemerne, mener EU-Kommissionen, der også vil inddrage skibsfart og flytrafik i en global aftale. Det fremgår af EU's forhandlingsudspil til FN-klimakonferencen, som Kommissionen fremlagde onsdag.
Torbjørn Næs Bertelsen

For at reducere emissionerne er det nødvendigt for EU's medlemslande at investere endnu flere penge, end det netop nu er tilfældet.

Det var en af hovedpointerne fra EU's miljøkommissær, grækeren Stavros Dimas, på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

I henhold til uafhængige ekspertskøn vil det i 2020 blive nødvendigt at investere 175 milliarder euro (1300 mia. danske kroner, red.), fortalte kommissæren på pressemødet og fremhævede, at det vil være vigtigt, at landene er med på at investere pengene. Ellers vil en aftale i København være svær at få i hus, mente Stavros Dimas, og han opsummerede med ordene "no money, no deal."

"Det vil kræve betydelige private og offentlige investeringer at tackle klimaændringernes årsager og virkninger i de kommende årtier, omend disse investeringer vil koste langt mindre, end hvis vi bare lader klimaændringerne fortsætte deres destruktive kurs," sagde miljøkommissæren.

Han advarede samtidig imod at lade den internationale finanskrise påvirke beslutningstagerne i retning mod at foretage sig for lidt eller slet ikke noget med hensyn til at løse klimaudfordringen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00