Debat

Fra klitplantage til bynær skov

DEBAT: Der skal ryddes 1.500 ha skov for at få plads til vindmøllecenteret i Thy. Plant bynær erstatningsskov, opfordrer Friluftsrådet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Eriksen
Direktør, Friluftsrådet

Regeringens planer om et stort vindmølletestcenter i Thy vil medføre, at op imod 1.500 ha nåleskov skal ryddes.

Planerne har vakt debat, især i Thy og blandt de lodsejere, som må lægge jord til og måske oven i købet forlade deres jord og bolig. Jeg vil ikke her gøre mig til dommer over, om processen og inddragelsen er sket på den rigtige måde, men konstaterer, at regeringen har truffet en beslutning, og hvad kan vi få ud af det?

Ikke krav om ny skov 
Såfremt skovene i Thy skal fjernes, vil det ske via en særlov, og dermed vil det i princippet ikke være juridisk nødvendigt at plante erstatningsskov. Men jeg mener, at det helt klart vil være moralsk nødvendigt for miljøministeren - og klædeligt for regeringen - at komme med en positiv melding om erstatningsskov.

Fakta
Bland dig!
Deltag i miljødebatten - send dit indlæg til [email protected] 

Friluftsrådet vil foreslå ministeren, at han ud over Thy også tænker på Danmark som helhed. Vi skal derfor opfordre til, at der også plantes erstatningsskov i nogle af de områder i landet, hvor vi mangler offentlig skov. Det er hovedsageligt på Fyn, Vestsjælland og Lolland-Falster.

Fordelingen af offentlig og privat skov er så ujævn, at det i visse områder af landet er meget svært for befolkningen at komme til offentlig skov med deres udvidede adgangsmuligheder. Det er et problem, som Friluftsrådet gentagne gange har peget på.

Tag fat, Troels! Lad 1.500 ha nåleskov blive til mange ha spændende bynær skov omkring byer, som i dag ikke har dette tilbud til befolkningen!

Jan Eriksen
Friluftsrådet

Bynær skov bliver brugt 
Ydermere foretrækker vi, at denne erstatningsskov bliver plantet bynært. Forskningsundersøgelser har tydeligt vist, at befolkningen foretrækker grønne områder i umiddelbar nærhed af hjemmet. Det vil også øge livsglæden og styrke sundheden.

Tag fat, Troels! Lad 1.500 ha nåleskov blive til mange ha spændende bynær skov omkring byer, som i dag ikke har dette tilbud til befolkningen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Eriksen

Formand, Vildtforvaltningsrådet
lærer (Statsseminariet på Emdrupborg. 1976)

0:000:00