Lille næse til miljøministeren

KRITIK: Miljøministeren har fået en "lille næse" af Folketingets Præsidium for at svare for sent på et spørgsmål fra Benny Engelbrecht.
Miljøministeren har fået en lille næse.
Miljøministeren har fået en lille næse.Foto: Klaus Holsting
Anders Jerking
Det var ikke i orden, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) gik til medierne om sit syn på nikkel i mobiltelefoner, inden han havde svaret Folketinget, der halvanden måned før havde spurgt til ministerens holdning i sagen.

Det har Folketingets Præsidium nu afgjort, og derfor får ministeren en såkaldt "lille næse".

"Der var i Præsidiet enighed om, at et folketingsmedlem naturligvis ikke kan afskære en minister fra offentligt at drøfte et emne, som ministeren er blevet stillet spørgsmål fra Folketinget om. Præsidiet finder det dog uheldigt, at ministeren - på et tidspunkt, hvor han syntes at have tilstrækkelig viden til at besvare spørgsmålet fra Miljø- og Planlægningsudvalget, og hvor svarfristen var overskredet med to uger - gav den ønskede information til medierne, før Folketinget fik svar på sine spørgsmål," skriver Folketingets formand, Thor Pedersen (V), i sit brev til Benny Engelbrecht (S).

Et træls forløb 
Det var Benny Engelbrecht, der rejste sagen over for præsidiet. Han havde 11. december stillet to spørgsmål til miljøministeren om et eventuelt forbud mod nikkel i mobiltelefoner. Svarfristen er fire uger, men efter seks uger havde ministeren stadig ikke svaret. I stedet dukkede han op i TV-Avisen 25. januar, hvor han annoncerede et forbud mod nikkel i mobiltelefoner. Det forløb er Benny Engelbrecht utilfreds med.

"Det lugter jo af, at ministeren hellere vil sælge historien til søndags-TV-Avisen end at give mig svar. Det er træls," siger Benny Engelbrecht og forklarer, at han stillede spørgsmålene, fordi den socialdemokratiske europa-parlamentariker Christel Schaldemose ved at spørge Kommissionen havde fundet ud af, at det var muligt at forbyde nikkel i mobiltelefoner.

Det lugter jo af, at ministeren hellere vil sælge historien til søndags-TV-Avisen end at give mig svar. Det er træls.

Benny Engelbrecht
(S)

"Så stiller ministeren sig frem på tv og tager æren for initiativet, han kunne godt have anerkendt det arbejde, Christel Schaldemose havde lavet," siger han.

En gammel aftale 
Troels Lund Poulsen har over for Præsidiet forklaret, at han allerede i efteråret aftalte med DR, at han ville kontakte TV-Avisen, når der var nyt i sagen, og at han i øvrigt mener, at et folketingsmedlem ikke ved at stille spørgsmål om en sag kan afskære en minister fra at drøfte sagen i medierne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00