Ny rapport: Svært at nå mål for biodiversitet

NOTE: Mangfoldigheden i naturen har været nedadgående siden 1990. Det viser en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, som kaster sorte skyer over regeringens målsætning fra 2002 om at vende kurven.

Er det nødvendigt, at hele 60 pct. af landets areal er optaget af landbrug?

Bo Normander
Projektleder ved DMU
Fakta

Fakta fra rapporten:

- Antallet af fugle i det åbne land er faldet med 30 pct. siden 1990

- Forekomsten af småkræ, fisk og planter i danske vandløb er mere end halveret siden midten af 1900-tallet

- 60 pct. af Danmark består af landbrug - 15 pct. af bebyggelse. 


Kilde: Nordisk Ministerråds rapport

Danmark har sammen med resten af de nordiske lande i fællesskab vedtaget en målsætning om at stoppe faldet i naturens mangfoldighed - biodiversiteten - senest i 2010.

Årsagen er, at mangfoldigheden i naturen siden 1990 har været faldende. DMU har i en rapport for Nordisk Ministerråd evalueret denne målsætning. Og intet tyder på, at målsætningen vil blive opfyldt.

Pladsmangel sætter pres på naturen 
Målsætningen skal sikre, at Nordens bestand af dyr og planter ikke svækkes yderligere fra 2010. Dette synes, ifølge rapporten, ikke at være muligt, og det er der en helt særlig grund til, mener projektleder fra DMU Bo Normander.

Dokumentation

Uddrag af rapportens resumé:

"Hvis man ser på kvalitetsaspektet af biodiversitet, viser vores resultater, at to tredjedele af de beregnede indikatorer angiver et fald i biodiversitet, mens den resterende tredjedel viser forbedringer (eller status quo).
Mens alle indikatorer for agerland, moser og græsenge viser faldende biodiversitet, viser indikatorerne for bebyggede arealer, kystområder, søer og vandløb og skov både positive og negative tendenser for biodiversitet. Men ingen af hovedhabitattyperne viser udelukkende positive tendenser."


0:000:00