DN: Troels Lund løber fra sikring af gylletanke

GYLLEUDSLIP: Danmarks Naturfredningsforening er stærkt bekymret over, at miljøministeren endnu ikke har indfriet sit løfte om gyllebarrierer. S foreslår en statistik over alle gylleudslip.
Danmarks Naturfredningsforening er stærkt utilfreds med, at miljøminister Troels Lund Poulsen ikke har levet op til en aftale om at sikre de danske gylletanke mod udslip.
Danmarks Naturfredningsforening er stærkt utilfreds med, at miljøminister Troels Lund Poulsen ikke har levet op til en aftale om at sikre de danske gylletanke mod udslip.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Vi risikerer igen i år at se gylle ødelægge kilometervis af liv i vore bække og åer, fordi ministeren ikke har indfriet sit løfte om at sikre landbrugets gylletanke.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Trods løfter om det modsatte, så springer gyllen stadig som fontæner. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har ellers garanteret, at han ville gennemføre en række sikkerhedskrav, der skulle forhindre ulykkerne.

Sådan skitserer Dansk Naturfredningsforeningen (DN) Troels Lund Poulsens indsats for at sikre de danske gylletanke. 

Indsatsen haster, for sæsonen for landmændenes spredning af gylle på markerne står - ligesom foråret - for døren. Derfor er landbrugets gylletanke fyldt til bristepunktet med 33 mio. ton gylle.

Katastrofen lurer
Samtidig lurer også sæsonen for gyllekatastrofer. Så sent som i forrige uge var der to store udslip af gylle i Sønderjylland, hvor henholdsvis 600 og 1000 kubikmeter gylle løb ud af to gylletanke - til sammenligning kan der være 20 kubikmeter i en tankbil (se link).

"Vi risikerer igen i år at se gylle ødelægge kilometervis af liv i vore bække og åer, fordi ministeren ikke har indfriet sit løfte om at sikre landbrugets gylletanke," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for DN.

Lovarbejde gået i stå
1. februar sidste år indgik regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale en aftale om at etablere barrierer om gylletankene, for at forhindre gyllen i at løbe uhindret i f.eks. søer og vandløb ud ved et uheld.

Men lovgivningsarbejdet i forhold til gyllebarriere har stået stille siden. Det sker ifølge Danmarks Naturfredningsforening samtidig med, at der gives en del tilladelser til at bygge nye gylletanke inden for 15 meter af moser, åer og søer.

"Der er åbenbart gået landbrugspolitik i sagen. I alle fald står arbejdet bomstille, og vi får ingen meldinger om, hvad der skal ske," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Miljøministeriet pointerer, at gyllebarriere er den eneste del af aftalen, der endnu ikke er opfyldt. Den anden del, der handlede om skærpede sikkerhedskrav, er opfyldt. Det har betydet nye krav til de tekniske anlæg omkring gylletankene, herunder bl.a. flere nye specifikationer på pumper og ventiler.  

Giv kommunerne mere ansvar
DN havde håbet, at det som minimum var blevet pålagt kommunerne at tage hånd om de værst placerede gylletanke, der i forhold til deres alder og beliggenhed er en "tikkende bomber under de nærliggende moser, søer og vandløb."

"År efter år sprænger tankene læk til stor skade for natur og miljø. Det er derfor dybt kritisabelt, at der ikke er sket noget som helst," pointerer Ella Maria Bisschop-Larsen.

Uheldsstatistik og skrotningsordning
Benny Engelbrecht (S), der er vikarierende miljøordfører, er enig i, at der snart skal ske noget på området.

"Man kan jo så sidde tilbage og være dybt forundret over, at det ikke kunne lade sig gøre - de havde ellers en tidsplan, der var yderst rimelig," siger Benny Engelbrecht.

Også Jørn Dohrman (DF) og Johs. Poulsen (R) har tidligere givet udtryk for utilfredshed med, at gylletankene fortsat ikke er sikret.

Benny Engelbrecht foreslår, at der fremover satses på en skrotpræmie for gamle gylletanke og en ulykkesstatistik over gylleudslip:

"Det er jo med en grundig viden, vi skal lave rammer for landmændene, så de er klar over, hvad der skal til for at undgå gylleudslip."

Derfor har Benny Engelbrecht stillet spørgsmål til miljøminister Troels Lund Poulsen om, hvad det vil koste, hvis de danske kommuner forpligtes til at indberette oplysninger om gylleudslip til de statslige miljøcentre, der efterfølgende samles i en lettilgængelig statistikbank.

0:000:00