Nye forsøg bekræfter teori om pesticidcocktails

PESTICIDER: En ny dansk undersøgelse bekræfter nu, at blandingen af pesticider skader vandmiljøet. Venstre mener dog stadig ikke, at mere forskning på området er nødvendigt.
Både insektgift og svampemiddel anvendes i dyrkningen på de danske hvedemarker - og en kombination af disse er en stor trussel for vandmiljøet, viser ny forskning.
Både insektgift og svampemiddel anvendes i dyrkningen på de danske hvedemarker - og en kombination af disse er en stor trussel for vandmiljøet, viser ny forskning.Foto: Colourbox

Vi vil inddrage relevant viden i forhandlingerne om kemikaliehandlingsplanen. Vi har måske nok viden på området. Måske er det ikke nødvendigt med mere forskning.

Eyvind Vesselbo
Miljøordfører for Venstre
Forskning har i dette forår sat fokus på, hvordan pesticider i kombination med hinanden udgør en langt større trussel for vandmiljøet end hver for sig. Hidtil har fænomenet kun været efterprøvet i laboratorier (læs interne links), men en ny undersøgelse viser nu, at det er også er tilfældet ude i virkeligheden.

Undersøgelsen er udført af Maj-Britt Andersen, der er specialestuderende i miljøkemi på KU Life. Hun har i 18 kunstige canadiske søer testet forskellige pesticidblandingers effekt på bestanden af dafnier. Resultatet taler sit klare sprog.

"Dafnierne blev sat ud i små bure, så man kunne holde styr på dem og se, hvor meget de lever eller dør. Og her blev der påvist en klar synergieffekt," siger lektor ved Institut for Grundvidenskab og Miljø/Jordbunds og Miljøkemi og vejleder på specialet, Nina Cedergreen, til ing.dk.

Venstre: Allerede nok viden på området
De nye resultater giver dog ikke umiddelbart anledning til mere forskning på området. Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo føler sig allerede nu godt rustet til forhandlingerne om kemikaliehandlingsplanen:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00