S opgiver kolonihavesag

KOLONIHAVER: Miljøministeren vil ikke blande sig i kommunernes udlejepriser på kolonihaver, selvom lejen risikerer at stige markant i fremtiden. S frygter, at det vil ramme familier med lav indkomst, men opgiver alligevel det fremsatte beslutningsforslag.

Jeg kan godt høre, at regeringen synes, at det er i orden med markedsleje, og at prisen stiger, men jeg tror, at det her bliver et kæmpeproblem for de borgere, der har en lav indtægt.

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører
Fakta

Samrådet var indkaldt for, at ministeren kunne redegøre for:

-På hvilket grundlag kommunerne skal vurdere lejen ud fra markedshensyn.

-Om det er korrekt, at der kan ventes lejestigninger på op til 500 procent for koloni- og nyttehaver.

-Om Statsforvaltningens afgørelse fra 2009 om, at lejen på kolonihaver skal fastsættes på baggrund af markedspriser, er i strid med kolonihaveloven.


Kilde: Miljø- og Planlægningsudvalget
Miljøminister Karen Ellemann (V) er glad for kolonihaver, men hun afviser alligevel at ændre kolonihaveloven, så det bliver muligt for kommunerne at fastsætte en lav pris på den leje, som kolonihaveforeningerne betaler til kommunerne. Det meddelte hun i et samråd i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg i sidste uge. Samrådet var indkaldt af miljøordfører Mette Gjerskov (S), der er bekymret for kolonihaveejernes fremtid, fordi der er udsigt til, at lejen for en kolonihave for fremtiden vil blive fastsat på baggrund af markedsprisen. Men det bekymrer til gengæld ikke miljøministeren.

"Om man skal proppe regulering af leje ind i kolonihaveloven? Det har jeg slet ikke nogen intentioner om. Kolonihaveloven har ikke regler for priser for udleje af jord til kolonihaver. Jeg mener heller ikke, den skal have det, for markedsprisen skal da fastsættes af den enkelte kommune, ligesom kommunen gør det i så mange andre situationer." sagde Karen Ellemann.

Indblanding i kommuners selvstyre
For regeringen og DF vil en regulering af lejen for kolonihaver være en indblanding i kommunernes selvstyre, men det var Mette Gjerskov ikke enig i. Hun mener, at der tværtimod er tale om at give kommunerne større frihed til at vælge at bevare en lav leje til gavn for lavindkomst-familier i kommunen.

"Socialdemokratiet er bestemt ikke ude på at begrænse det lokale selvstyre. Den nye beslutning i statsforvaltningen begrænser kommunerne, som i mands minde har kunnet udleje billige kolonihaver. Hvis kommunerne gerne vil tilbyde billige kolonihaver, så er de nødt til at udlægge store områder for at presse prisen ned," sagde Mette Gjerskov.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00