Politisk forbrødring om klimatilpasning

SAMRÅD: Regering og opposition nærmede sig hinanden under et samråd om klimatilpasning i kommunerne. Alligevel bliver Lykke Friis (V) for tredje gang indkaldt til samråd om emnet. Klima,- miljø- og fødevareministrene skal arbejde sammen om klimatilpasningen, mener oppositionen.
Klimaminister Lykke Friis (V) kom oppositionen i møde på flere punkter under samråd om klimatilpasning torsdag i sidste uge.
Klimaminister Lykke Friis (V) kom oppositionen i møde på flere punkter under samråd om klimatilpasning torsdag i sidste uge.Foto: colourbox

Det er meget vigtigt, at vi har et åbent sind for at sikre, at der kunne være andre muligheder, som man måske ikke lige havde tænkt på, da man skruede sin plan sammen. Vi kan ikke kloakere os ud af alle problemer.

Lykke Friis (V)
Energi- og klimaminister
Klima- og energiminister Lykke Friis' (V) udmelding var klar: "Klimatilpasning er et emne, vi kommer til at beskæftige os intensivt med."

Sådan indledte ministeren sit svar ved et samråd om klimatilpasning i kommunerne i Folketingets Miljøudvalg, torsdag. Det glædede oppositionen og ikke mindst miljøordfører Ida Auken (SF), som mente, at ministerens svar "væsentligt hævede sig over det svar, vi fik sidst". (se artikel her) Alligevel vil hun indkalde ministeren til et tredje samråd. Ida Auken mener, at klimatilpasningen ligger i det forkerte ressortområde. Derfor indkalder oppositionen ved næste samråd ikke kun klimaministeren, men også miljøministeren. Det er ikke utænkeligt, at fødevareministeren også kan se frem til en indkaldelse, siger Ida Auken.

Klimatilpasning ind i vand- og naturplaner
Klimaministeren skal samarbejde med miljø- og fødevareministeren om at få klimatilpasningen tænkt ind i vand- og naturplanerne nu i stedet for at vente til 2015, sagde Ida Auken:

"Der er ikke nogen naturvidenskabelig grund til, at klimatilpasning først kan blive en del af vand- og naturplanerne i 2015. Det er en politisk prioritering, og det er klimaministerens ansvar at prikke sine miljø- og fødevarekolleger på skulderen."

Dokumentation

Fire konkrete initiativer, som regeringen ifølge energiminister Lykke Friis har sat i værk på klimatilpasningsområdet:

1. Gennemførelse af tværgående samfundsøkonomisk screening af alle områder fra transport til sundhed.
(Rapport inden sommer)

2. Nedsættelse af arbejdsgruppe mellem regeringen og KL.
(Rapport inden sommer)

3. Udredning om det erhvervsmæssige potentialer i samarbejde med DTU.
(Rapport juni 2010)

4. Afholdelse af national konference omkring klimatilpasning d. 11. oktober, hvor der vil blive gjort status over den samlede klimatilpasningsstrategi.


0:000:00