S: Dansk varslingssystem fungerer for ringe

KLIMATILPASNING: Socialdemokraterne mener ikke, at det danske varslingssystem fungerer så godt, at det vil være brugbart for Beredskabsstyrelsen, når mængden af regn stiger i fremtiden.
Når klimaforandringerne rammer os i fremtiden, skal varslingssystemerne være i orden. Det mener miljøordfører Mette Gjerskov (S) ikke, de er. Derfor har hun stillet energi- og klimaminister Lykke Friss (V) en række spørgsmål om, hvorvidt det danske varslingssystem fungerer tilstrækkelig optimalt til, at DMI's vejrmeldinger vil kunne håndteres af Beredskabsstyrelsen, når et voldsommere vejr rammer Danmark i fremtiden.

I perioden 1. november 2006 til 31. august 2010 har DMI registreret 141 korrekt varslede hændelser for dansk område. I samme periode er der registreret 85 uvarslede hændelser, oplyser Lykke Friis i sit svar til Mette Gjerskov.

"Vi har haft korrekte varslinger i 141 tilfælde og ikke-varslet voldsomt vejr i 85 tilfælde. Det synes jeg bestemt ikke er særlig optimalt," siger Mette Gjerskov.

Men kraftig regn er vanskelig at forudsige med de nuværende meteorologiske modeller, fordi den ofte skyldes lokale tordenbyger, som udvikles hurtigt, skriver Lykke Friis. Nye og mere avancerede modeller, der bedre vil kunne forudsige regn, er dog undervejs og forventes i brug i 2011.

0:000:00