Gaslager ved Limfjorden bliver ikke udvidet

VANDMILJØ: Energinet.dk dropper at udbygge et underjordisk gaslager ved Limfjorden. Projektet har skabt stor bekymring for vandmiljøet.

Nogle af de forudsætninger, som vi dengang lagde til grund for ansøgningen, har ændret sig. Hen over sommeren har vi derfor revurderet det aktuelle behov for at udvide gaslageret, og vi har besluttet at reducere det ansøgte projekt.

Leif Hansen
Gaslagerchef, Energinet.dk
Det ser ud til, at vandet i Limfjorden i denne omgang slipper for udledning af store mængder tungmetaller. Planerne om at udvide det underjordiske gaslager i Lille Torup ved Limfjorden er nu opgivet. I stedet nøjes Energinet.dk med at genudskylde det eksisterende lager. 

"Det er tre år siden, vi sendte ansøgningen om gaslagerudvidelsen. Nogle af de forudsætninger, som vi dengang lagde til grund for ansøgningen, har ændret sig. Hen over sommeren har vi derfor revurderet det aktuelle behov for at udvide gaslageret, og vi har besluttet at reducere det ansøgte projekt," siger gaslagerchef Leif Hansen, Energinet.dk i en pressemeddelelse.

Energinet.dk søgte i december 2007 om miljøtilladelse hos Miljøcenter Århus til at vedligeholde og udvide gaslageret i Lille Torup. Projektet omfattede genudskylninger af de eksisterende syv hulrum, også kaldet kaverner, samt udskylning af ni nye over en periode på 25 år.

Både lokale fiskere og folketingspolitikere protesterede imod projektet. De frygtede, at det ville forvolde store miljøskader i fjorden, hvis planen blev udført. Den oprindelige plan ville føre til en udledning på 16,8 millioner tons salt, samt store mængder tungmetaller - blandt andet 9 ton bly, 2,3 ton kobber, samt 34 kg cadmium og 50 kilo kviksølv, som Altinget skrev i april.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00