Debat

Afgiftsomlægning skader miljø og klima

DEBAT: Et nyt forslag om at omlægge afgiften på forbrænding af affald vil få negative konsekvenser for miljøet, frygter RenoSam.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vagn Larsen,
Formand for RenoSam

Skatteministerens forventes at fremlægge forslag til omlægning af afgiften på forbrænding af affald. RenoSam vurderer, at afgiftsomlægning vil koste på miljø- og klimakontoen.

Energieffektivisering og klima 
Et væsentligt bidrag til at opnå CO2-besparelser er at arbejde for en stadig højere energieffektivisering.

Den fremtidige danske klimastrategi bør derfor naturligt fokusere på en så effektiv udnyttelse af energien i affaldet som muligt. Alle anlæg bør have en tilskyndes til, at der kommer størst muligt energimæssigt output ud af hvert indfyret ton affald.

Gøres forslaget til lov, vil det ikke kunne betale sig for affaldsforbrændingsanlæggene at investere i ny og mere energieffektiv teknologi.

Vagn Larsen
Formand, RenoSam

Den incitamentsstruktur, Skatteministeriet forslår i forbindelse med omlægningen af forbrændingsafgiften, støtter beklageligvis ikke en sådan udvikling.

Jo mere varme, der produceres på affaldet, jo højere afgift skal der betales. RenoSam har beregnet, at en energieffektivisering af affaldsforbrænding på 10 % vil øge afgiften med, hvad der svarer til 20 kr. pr. ton affald.

Forslaget til afgiftsomlægning virker derfor umiddelbart helt forkert. Gøres forslaget til lov, vil det ikke kunne betale sig for affaldsforbrændingsanlæggene at investere i ny og mere energieffektiv teknologi.

Negative miljømæssige konsekvenser
RenoSam frygter endvidere, at den forslåede afgiftsomlægning vil få negative miljømæssige konsekvenser. Afgiftsomlægningen tilskynder til at brænde affald på centrale kulfyrede kraftværker.

Disse værker har ikke samme miljømæssige rensning som konventionelle affaldsforbrændingsanlæg.

Konsekvensen kan derfor blive, at vi i Danmark fremover skal acceptere en væsentligt større udledning af fx kviksølv, cadmium og dioxin til miljøet. Det vil umiddelbart være et tilbageskridt for miljøbeskyttelsen og folkesundheden.

Hvis affald skal brændes på de kulfyrede kraftværkerne, må det være en klar forudsætning, at begge typer anlæg opfylder de samme strenge miljøkrav.

Fossilfrit Danmark
Sidst men ikke mindst er RenoSam enig med statsministeren i, at vi skal gøre Danmark helt fri af fossile brændsler som olie, kul og gas.

Men selv i en grøn vækstøkonomi vil der være væsentlige mængder affald, der med fordel kan nyttiggøres til fremstillingen af el og varme. Dette selvom alle parter fortsat arbejder for øget genanvendelse, affaldsforebyggelse og affaldsminimering.

Hvis strategien om et fossil frit Danmark skal virkeliggøres, er det nødvendigt, at der ikke skabes yderligere bindinger til kul.

Derfor er det også væsentligt, at den fremtidige forbrænding af affald ikke gøres afhængig af forbrændingen af kul. Medforbrænding af affald i kulfyrede kraftværker vil utvivlsomt cementere afhængigheden af kul og vanskeliggøre udfasningen af kulkraftværker på længere sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00