Debat

Alternativets Unge: Forbyd plastik i valgkampene

DEBAT: Valgene er blevet til et stort plastikmonster, hvor kandidater og kampagnefolk flyver rundt med materialer og indpakninger. Kampagnemateriale burde forbydes efter samme principper som engangsplast, skriver Emil Ipsen fra Alternativets Unge.

Valgplakaterne er nok en af de mest miljøbelastende
slags engangsplastik, man kan få fat i, skriver Emil Ipsen fra Alternativets Unge.
Valgplakaterne er nok en af de mest miljøbelastende slags engangsplastik, man kan få fat i, skriver Emil Ipsen fra Alternativets Unge.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emil Ipsen
Forperson for Alternativets Unge

Folketingsvalget er udskrevet, og med det samme ser vi partier og kandidater strømme mod gader og stræder for at uddele flyers, balloner, bolsjer og andet kampagnegøgl.

Op til folketingsvalget vil lygtepælene tilmed også blive spækket til med endnu flere plastikfyldte plakater med smarte partislogans. Men kan det virkeligt være rigtigt, at vi i 2019 bruger så bagudskuende kampagnematerialer?

Det er på tide at gøre tingene anderledes. For valgene er blevet til et stort plastikmonster, hvor kandidater og kampagnefolk, i et desperat forsøg på at kapre letkøbte stemmer, flyver rundt med materialer og indpakninger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Kampagnematerialer, som man skal være heldig, hvis de forbipasserende magter at tage med til den nærmeste skraldespand. Selv de gode gamle valgplakater er kun designet til at holde ét valg og er dermed nok en af de mest miljøbelastende slags engangsplastik, som man kan få fat i. Så hvorfor forbyder vi ikke brugen af plastik i valgkampene?

Mange partier vil gerne
EU-politikerne gik for eksempel forrest tidligere på året, da de forbød brugen af engangsplastik fra 2021, men endnu engang valgte politikerne ikke at starte med sig selv ved at regulere den massive brug af plastik til valgkampene.

Alternativets Unge mener, at Danmark fortjener en grøn valgkamp. Men misforstå mig ikke. Jeg er ikke ude på at sige, at noget parti gør det bedre end andre.

Emil Ipsen
Forperson for Alternativets Unge

Kampagnematerialer er nemlig ikke noget, der officielt hører under kategorien engangsplast, selvom det ikke tjener andet formål end at skabe opmærksomhed i en tre til fire uger lang valgkamp og dermed, efter min definition, burde forbydes efter samme principper som engangsplastisk.

Jeg tror faktisk, at mange partier gerne vil uddele mere miljø- og klimavenlige produkter, hvis de fik chancen. Problemet er bare, at de miljøvenlige alternativer ofte er svære at fremskaffe.

Læs også

Valgkamp med renere samvittighed
Der er ikke mange virksomheder, der har taget teten på dagsordenen, og i en i forvejen alt for dyr valgkamp kan det være svært at skulle acceptere en prisforskel, der tit er minimum dobbelt så dyr som de klassiske miljøskadelige produkter.

Ved at forbyde brugen af plastik i valgkampene vil vi derfor tvinge virksomhederne til at finde reelle alternativer for partier og kandidater. Det vil skabe en konkurrence om at skabe mere miljøvenlige produkter, der foruden at skabe bedre og grønnere produkter, også vil sænke prisen markant.

Det vil gøre valgkampene grønnere og forhåbentligt forhindre et massivt plastikspild. Alternativets Unge mener, at Danmark fortjener en grøn valgkamp. Men misforstå mig ikke. Jeg er ikke ude på at sige, at noget parti gør det bedre end andre.

Jeg vil heller ikke afskaffe valgplakater og den klassiske valgkamp. Jeg vil bare sikre, at vi kan forsætte den samme sjove valgkamp som hidtil, bare med en meget renere samvittighed.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Ipsen

Forperson, Alternativets Unge, projektmedarbejder, Advice, grundlægger, God Debat
Samfundsfag og Retorik (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024