Bæredygtigt Landbrug: Intet viser øget kvælstofudledning efter Landbrugspakken

REPLIK: Kvælstofudledningen faldt i det første år, hvor danske landmænd kunne gøde ekstra som følge af Landbrugspakken. Men nedbørsmængderne påvirker naturligvis niveauet for udledning, skriver BL’s faglige direktør.

Af Jørgen Evald Jensen
Faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug

Brian Kronvang og Jørgen Windolf – henholdsvis professor og biolog ved Aarhus Universitet – påstår i Altinget, at målinger viser øget kvælstofudledning efter Landbrugspakken.

Nu er det ingenlunde seriøst at jage en skræk i livet på befolkning eller miljø- og fødevarepolitikere som følge af målinger i blot to – 2(!) – vandløb.

Og man behøver ikke at være hverken professor eller biolog for at kunne regne ud, at den enorme mængde nedbør, vi havde i sensommeren og efteråret 2017 samt januar-marts 2018, gør noget ved kvælstoftallet. Alle i og omkring denne branche ved, at jo mere regn, desto større mængder udledt kvælstof.

Måling var ikke repræsentativ
Brian Kronvang og Jørgen Windolf indrømmer minsandten, at deres målinger ikke er repræsentative: ”Det er selvsagt ikke et landsresultat,” lyder det.

Nej, det er det mildest talt ikke. Men det var et landsresultat, da den seneste udgave af den årlige Novana-rapport fortalte, at kvælstofudledningen til kystområderne i Danmark rent faktisk faldt i det første år, hvor danske landmænd kunne gøde ekstra som følge af Landbrugspakken (fra 77.000 tons i 2015 til 62.400 tons i 2016). Selv korrigeret for nedbør var der tale om et fald.

Så derfor, kære forskere: Lad nu være med på et så overfladisk og usagligt grundlag at hidse journalister, politikere og meningsdannere unødigt op.

Jo, øget nedbør – og intet andet – får med jævne mellemrum kvælstoftallene i vejret.

Men der er ingen grund til at angribe Landbrugspakken eller for den sags skyld de landmænd, som endelig har fået lov til at give planterne den gødning, de har behov for.

Den helt store gevinst ved Landbrugspakken er jo netop, at målinger og ikke modeller skal ligge til grund for den fremtidige regulering. Det er da noget, alle burde kunne bakke op om – at virkeligheden råder i stedet for myter?

Forrige artikel Professorer: Særdeles gode sundhedsgevinster i renere luft i byerne Professorer: Særdeles gode sundhedsgevinster i renere luft i byerne Næste artikel Dansk Miljøteknologi: Affaldsteknologien har overhalet lovgivningen Dansk Miljøteknologi: Affaldsteknologien har overhalet lovgivningen