Debat

Biolog: Hvorfor omgår Lunde statens udbudsregler?

DEBAT: Miljø- og fødevareministeren afholder gratis nyjægerjagter på statens arealer. Disse jagter kommer ikke i offentligt udbud, og det skaber en fuldstændig forvridning af de normale konkurrenceforhold på området, skriver biolog. 

Søren Wium-Andersen savner en begrundelse for, at det skal være en statsopgave at afholde gratis nyjægerjagter, som i øvrigt ikke kommer i offentligt udbud. 
Søren Wium-Andersen savner en begrundelse for, at det skal være en statsopgave at afholde gratis nyjægerjagter, som i øvrigt ikke kommer i offentligt udbud. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Wium-Andersen
Biolog

Sidste år kunne daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oplyse, at han inviterede 1.000 jægere, der netop havde fået deres første jagtkort, på en gratis jagt på statens arealer (nyjægerjagter). Dette antal er i år udvidet til 1.200, da antallet af nyjægerjagter på Naturstyrelsens arealer er øget fra 50 til 60 dage.

Der er politisk opbakning til gratis jagter, da såvel ministeren som Venstres jagtordfører finder, at det er væsentligt for nyjægerne ”at komme godt fra start”, og ”der er også masser af jagtetik og etikette forbundet med at gå på jagt”.

Der sker en forvridning af konkurrencen
Hvad er begrundelsen for, at det skal være en statsopgave at afholde gratis nyjægerjagter? I stedet for at få ændret og strammet jagtprøven op, så har et enigt Vildtforvaltningsråd – inklusiv de grønne foreninger – fundet det rimeligt at bevilge i alt 1,36 millioner kroner til afholdelse af ekstraundervisning i praktisk jagt efter en bestået jagtprøve!

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Midlerne hertil kommer fra jagttegnsmidlerne, som så tilbageføres til Naturstyrelsen for dens indsats i undervisningen.

Det undrer mig, at ministeren ikke her følger Statens Udbudscirkulære og undersøger, om der er andre leverandører til denne omfattende kursusvirksomhed.

I stedet for at få ændret og strammet jagtprøven op, så har et enigt Vildtforvaltningsråd – inklusiv de grønne foreninger – fundet det rimeligt at bevilge i alt 1,36 millioner kroner til afholdelse af ekstraundervisning i praktisk jagt efter en bestået jagtprøve!

Søren Wium-Andersen, Biolog

For det beløb, der skal betales for ekstraundervisning som en kompensation for en utilstrækkelig jagtprøve, overstiger Udbudslovens krav om udbud for tjenesteydelser, der koster mere end 1,07 millioner kroner.

Kommer nyjægerjagterne i offentligt udbud, vil ministeren sikkert også fremover kunne sikre sig midlerne til sin egen styrelse.

For hvilke private kursusudbydere kan som ministeren stille gratis jagtarealer til rådighed for 1.200 kursister?

Hvorfor staten kan gøre dette, har jeg svært ved at forstå, men at der her sker en fuldstændig forvridning af de normale konkurrenceforhold på området, er indlysende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00