Debat

Biolog: Miljøministeriet tilgodeser jægerne og skader biodiversiteten

Hvis biodiversiteten skal øges, er det af afgørende betydning, at ministeriet følger EU-Kommissionens fortolkning af fugledirektivet og ikke nogle hjemmestrikkede danske regler, der gavner jægerne og skader fuglene, skriver Søren Wium-Andersen.

Miljøministeren har, på trods af EU's henvendelse om stop for jagt på edder­fugle, bevaret jagten, selvom der ikke er indgået en international aftale, der sikrer, at jagten kan foregå, så den samlede bestand af edderfugle går frem, skriver Søren Wium-Andersen.
Miljøministeren har, på trods af EU's henvendelse om stop for jagt på edder­fugle, bevaret jagten, selvom der ikke er indgået en international aftale, der sikrer, at jagten kan foregå, så den samlede bestand af edderfugle går frem, skriver Søren Wium-Andersen.Foto: John Frikke/Nationalpark Vadehavet/Naturstyrelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Arbejdet med de nye jagttider, der skal træde i kraft fra 2022, er allerede i gang. Ligesom i 2020 lader Miljøministeriet diskussionerne foregå på et ufuldstændigt grundlag, der gavner jægerne og skader biodiversiteten.

Hvis nedgangen i biodiversiteten skal stoppes, så skal Miljøministeriet dele EU-Kommissionens for­tolkninger af fugledirektivet med mini­sterens rådgivende udvalg Vildtforvaltningsrådet.

Det skete tilsyneladende ikke forud for jagttidsrevisionen i 2020, og det må ikke gentage sig i 2022, hvor der igen skal tages stilling til jagttiderne for de pattedyr og fugle, der må jages i Danmark.

Rådgivningen af ministeren sker på baggrund af en rapport, som ministeriet har fået udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet. Rappor­ten lever heller ikke denne gang op til EU-Kommissionens fortolkning af EU's fugledirektiv.

Manglende kendskab til gældende EU-regler
I et indlæg her på Altinget har jeg tidligere skrevet, at der er problemer med det 'bæredygtigheds­kompas', som DCE anvender, når de skal rådgive miljøministeren om jagten her i landet. Karak­teren af dette problem bliver ganske klart efter en gennemlæsning af DCE rapporten ”Det biologiske grundlag for jagttidsrevisionen i 2022”.

Der er et påtrængende behov for, at Miljøministeriet snarest ændrer sin holdning til EU's fugledi­rektiv og implementerer det i Danmark på en sådan måde, at det er naturens interesser, der tilgode­ses, og ikke jægernes.  

Søren Wium-Andersen
Biolog

Miljøministeriet har anmodet DCE om i rapporten at fremlægge en klar definition af begrebet 'bæredygtighed', hvilket DCE gør med en henvisning til fuglebeskyttelsesdirektivet fra 1979.

Tilsyneladende er DCE ikke klar over, at EU-direktivet, der er definerende for den gældende lov for fuglebe­skyttelsen i Danmark, er blevet afløst af et opdateret direktiv fra 2009. DCE oplyser, at vurderingen af jagttiderne sker på basis af den økologiske bæredygtighed, hvilket for DCE betyder ”jagtens indflydelse på de danske vildtbestande”.

Denne formulering afslører, at DCE åbenbart ikke har kendskab til, at EU-Kommissionen al­lerede i 2019 meddelte Miljøministeriet, at jagt ifølge fugledirektivet ikke kan være bæredygtig på arter, der er i tilbagegang.

Det er EU's opfattelse, at jagt på fuglearter, der er i tilbagegang, kun kan gennemføres, dersom der foreligger en internationalt accepteret plan, der viser, at jagten ikke for­hindrer, at arten opnår en bestandsfremgang.

Selvom Miljøministeriet ikke tidligere har oplyst ministerens rådgivende udvalg, Vildtforvaltnings­rådet, om skrivelsens eksistens, så kan EU's formulering ikke være ukendt for DCE, der bør have kendskab til møder i NADEG (EU-udvalg for habitat- og fugledirektiverne), hvor EU-Kommiss­ionens definition af bæredygtighed har været diskuteret. Vildtforvaltningsrådets medlemmer burde også være bekendte hermed, dersom de havde fulgt med i EU's position på NADEG-møderne.

Miljøministeriet skal ændre holdning til EU's fugledi­rektiv
DCE fremsendte på vegne af Miljøministeriet i 2019 en så­kaldte ”Artikel 12” indberetning til EU om de danske fuglebestandes tilstand. EU har efter en behandling af indberetningerne fra Danmark og de øvrige 26 EU-lande vist, at ikke mindre end 12 arter af jagtbare danske fugle har bestande, der er i tilbagegang på EU niveau på såvel kort som lang sigt. Kon­sekvensen heraf må således være, at de 12 arter skal fredes mod jagt her i landet.

Men i stedet for at leve op til disse krav fra EU, fortsætter DCE med at anvende sin egen og ufuldstændige definition for bæredygtighed for de danske jagtbare arter af fugle. DCE's definition af bæredygtig­hed er relevant for de danske bestande af for eksempel rå- og krondyr, men den er tydeligvis ikke dækkende for de jagt­bare fugle, hvoraf mange er trækfugle.

EU's regler skal indgå i drøftelserne, når der fastlægges regler for jagt på træk­fuglene her i landet.

Søren Wium-Andersen
Biolog

Der er et påtrængende behov for, at Miljøministeriet snarest ændrer sin holdning til EU's fugledi­rektiv og implementerer det i Danmark på en sådan måde, at det er naturens interesser, der tilgode­ses, og ikke jægernes.

Miljøministeren har, på trods af EU's henvendelse til regeringen om et stop for jagt på edder­fugle, bevaret denne jagt, selvom der ikke er indgået en international aftale, der sikrer, at jagten kan foregå på en sådan måde, at den samlede bestand af edderfugle går frem.

Ministeren skal følge fugledirektiv
Hvis biodiversiteten skal øges, er det af afgørende betydning, at ministeriet følger EU-Kommissionens fortolkning af fugledirektivet og ikke nogle hjemmestrikkede danske regler, der gavner jægerne og skader fuglene.

Derfor skal EU's regler indgå i drøftelserne, når der fastlægges regler for jagt på træk­fuglene her i landet. Det gælder naturligvis også for alle de 15 - nu fredede arter - som jægerne også ønsker jagt på.

Ministeren skal følge EU's fugledirektiv. Derfor forventer jeg en revision af de af DCE udarbejde­de rapporter til Vildtforvaltningsrådet til den forestående jagttidsrevision, således at rådet kan rådgive mini­steren på et retvisende grundlag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00