Debat

BL: Også de uklare love skal overholdes, Ida Auken

DEBAT: Ida Auken (R) har selv været med til at skrive de mudrede regler om spildevandsrensning, der er at forholde sig til i dag, og derfor klinger hendes kritik af arbejdet hult, skriver chefjurist i Bæredygtigt Landbrug Nikolaj Schulz.

Det nytter ikke at tale om, at loven skal overholdes, når loven ikke er til at finde hoved og hale i, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz.
Det nytter ikke at tale om, at loven skal overholdes, når loven ikke er til at finde hoved og hale i, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz.Foto: Pressefoto, Bæredygtigt Landbrug
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Schulz
Chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

10. december udtalte Ida Auken (R) til P4 Sjælland om spildevandsrensning, at hun ville: ”[...]tage op med miljøministeren om ikke han synes, at loven i det her land skal overholdes[...]”.

Myndighederne er forpligtede til at undersøge hver enkelt sag, og der må kun kræves ekstra rensning, hvis blandt andet målsætningerne for spildevand i vandløbet ikke er opfyldt. 

Udpegningsgrundlaget i vandplanerne er imidlertid af så ringe kvalitet, at man mange steder slet ikke kender tilstanden, og derfor giver tvangskloakering eller rensning i det åbne land ingen mening.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Så send dit indspark til [email protected].

Ida Auken har selv bidraget til de nuværende regler, der blandt andet indebærer, at man ikke kan påklage indholdet af vandplanerne. Hvis det havde været muligt at påklage indholdet af vandplanerne, så var denne misere formentlig aldrig opstået.

Sorteper er sendt i omløb
Staten har valgt at give sorteper videre til kommunerne, og Natur- og Miljøklagenævnet har da også ganske korrekt overført kravene i vandrammedirektivet til kommunerne. Dette indebærer blandt andet, at der skal ske borgerinddragelse og økonomisk konsekvensvurdering, inden der træffes afgørelse. 

Under alle omstændigheder kan der ikke meddeles påbud, før der er tilvejebragt et lovligt grundlag, og påbuddene overholder EU-retten.

Nikolaj Schulz
Chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

Herudover hviler vandrammedirektivet på målinger, og i det omfang, at staten ikke selv har gjort det nødvendige arbejde, er denne del vel også overført til kommunerne? 

Under alle omstændigheder kan der ikke meddeles påbud, før der er tilvejebragt et lovligt grundlag, og påbuddene overholder EU-retten.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00