Borgmestre advarer mod vandplaner

VANDPLANER: I takt med at høringsfristen for vandplanerne nærmer sig, stiger bekymringen hos en række borgmestre omkring Limfjorden. De frygter, at planerne vil ødelægge landbrugserhvervet og opfordrer Christiansborg til at udskyde indsatsen og skrue ned for kravene.
Udskyd tidsfristen og sænk kravene. Sådan lyder opfordringen fra en række borgmestre, der mener, at vandplanerne stiller for skrappe krav til landbruget omkring Limfjorden.
Udskyd tidsfristen og sænk kravene. Sådan lyder opfordringen fra en række borgmestre, der mener, at vandplanerne stiller for skrappe krav til landbruget omkring Limfjorden.Foto: Ole Arkhøj (BLST)
Anders Jerking

Min appel til Christiansborg er ganske enkelt: drop Grøn Vækst og vandplanerne. Det skal udarbejdes på ny, hvor man inddrager de faglige organisationer fra starten og ikke baserer sig på gamle tal.

Knud Kristensen (K)
Borgmester, Vesthimmerland
Vandplanerne stiller så skrappe krav, at det vil blive svært at drive landbrug omkring Limfjorden. Sådan lyder advarslen nu fra en række nordjyske borgmestre, der opfordrer regeringen til at udskyde planerne og sænke kravene.

"Hvis vandplanerne bliver gennemført, som de ligger, så får det store og dramatiske konsekvenser for Jammerbugt Kommune. Rigtig mange landmænd vil få svært ved at drive landbrug, og det betyder, at vi mister en væsentlig indtægtskilde," siger kommunens borgmester, Mogens Gade (V).

Vandmiljøet i Limfjorden har det skidt, og derfor bliver der i vandplanerne stillet skrappe krav om reduktioner af landbrugets kvælstofudledninger, men Mogens Gade mener, at kravene går for vidt.

"Vi skal tage ansvar for miljøet, men vi skal også passe på, at vi ikke giver landmændene så dårlige vilkår, at de ikke kan konkurrere. Vi taler hele tiden om, hvordan vi skal tjene penge i fremtiden, og så nytter det ikke at pålægge landbruget yderligere byrder," siger han og understreger, at dansk landbrug allerede er miljøvenligt i sammenligning med landbrug i andre lande.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00