Debat

Fiskeriforeningen til Messerschmidt og Lidegaard: Stop for bundtrawl vil smadre rygraden i erhvervet

Kæden er hoppet helt af for Morten Messerschmidt og Martin Lidegaard, som med et pennestrøg vil lave et totalt stop for al trawlfiskeri i 30 procent af de danske farvande, skriver Svend-Erik Andersen. 

Lukker man blindt 30 procent af havet for trawlfiskeri, bliver der fisket endnu mere i andre områder, og det kommer der altså ikke flere fisk i havet af, skriver Svend-Erik Andersen.
Lukker man blindt 30 procent af havet for trawlfiskeri, bliver der fisket endnu mere i andre områder, og det kommer der altså ikke flere fisk i havet af, skriver Svend-Erik Andersen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Svend-Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dansk fiskeri oplever vi lidt af hvert, og der skal en del til at overraske os. Så vi kan kun sige tillykke til Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, og de Radikales ditto, Martin Lidegaard, med deres nye partnerskab, som de selv kalder "umage".  

Tema

Danmarks første havplan

31. marts trådte Danmarks første havplan i kraft og blev samtidig sendt i høring.

Hvad er godt, og hvad er skidt i planen?

Panelet er:

  • Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening
  • MSC Danmark
  • Danske Havne
  • Egon Østergaard, Ornitologisk Forening BirdLife
  • Christian Lerche, Dansk Sejlunion
  • Thomas Hwan Jensen, Wind Denmark
  • Berit Charlotte Kaae, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
  • Jesper Raakjær, professor ved Center for Blue Governance, Aalborg Universitet og fhv. udviklingschef for Aalborg Havn
  • Morten Messerschmidt (DF)
  • Martin Lidegaard (R)

I Danmarks Fiskeriforening er vi ikke skræmte af umage partnerskaber. Tidligere på året var vi stolte af, at jeg som formand for Danmarks store, brede fiskeriforening med mere end 700 fartøjer som medlemmer kunne stå sammen med Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, med et fælles oplæg om urørt hav.  

Vi præsenterede vores udspil til, hvordan man kan frede hele ti procent af Nordsøen, Skagerrak og Østersøen omkring Bornholm. Til gavn for havmiljøet, de vigtige arbejdspladser og det fællesskab, der er i mange havnesamfund, der ligger langt fra København.

Det var muligt, fordi Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening gik til forhandlingerne med ansvarlighed og vilje til i fællesskab at finde løsninger til gavn for både havmiljøet og et levedygtigt fiskerierhverv, som er en vigtig del af dansk historie og kultur.

Vi håber at den tilgang vil inspirere alle, der deltager i de vigtige debatter og forhandlinger om, hvordan vi benytter og beskytter Danmarks hav.  

Kæden hopper af
Desværre hopper kæden af for Messerschmidt og Lidegaard. For med et pennestrøg vil de lave et totalt stop for al trawlfiskeri i 30 procent af de danske farvande.

Jeg er ikke overrasket over at se et umage par blande sig i fiskeridebatten. Jeg hilser jer velkommen. Men jeg er overrasket over, at I ikke kerer jer mere om at finde balancerede løsninger.

Svend-Erik Andersen
Formand, Danmarks Fiskeriforening

Og med et par friske formuleringer om, at så kan fiskeriet få noget støtte til at omstille til mere garnfiskeri, og at jo mere vand man lukker, des bedre bliver økonomien i fiskeriet på sigt, synes alt jo godt.

Det er en meget EU-agtig tilgang, som vi i dansk fiskeri kun kender alt for godt fra EU’s fælles fiskeripolitik. Virkeligheden er desværre langt mere kompliceret.  

For det første: Lukker man blindt 30 procent af havet for trawlfiskeri, bliver der fisket endnu mere i andre områder, og det kommer der altså ikke flere fisk i havet af.

I øvrigt flytter fisk sig. Det er derfor, de er svære at fange. Og de gyder ikke nødvendigvis lige der, hvor politikerne freder naturen for så at svømme ud i fiskernes garn og lade sig hive ombord.  

Økonomi under pres
For det andet er der behov for et mangfoldigt fiskeri. I vores forening har vi over 300 fartøjer, der fisker kystnært med garn – skånsomt, som det hedder i moderne politik.

Det er godt, men vi kan ikke alle sammen leve af det. Økonomien er faktisk under pres i den del af fiskeriet. Trawlfiskeriet tegner sig for omkring 90 procent af indtægten i erhvervet og udgør dermed den økonomiske ryggrad i dansk fiskeri.

Et generelt trawlstop i 30 procent af det danske farvand vil betyde, at fiskerihavne lukker. Følgeindustrier går ned og hele infrastrukturen i fiskeriet kan blive ødelagt. Det vil presse det kystnære garnfiskeri endnu mere, og i sidste ende taler vi om hele erhvervets overlevelse. 

Bør kere sig om balancen 
Jeg er ikke overrasket over at se et umage par blande sig i fiskeridebatten. Jeg hilser jer velkommen. Men jeg er overrasket over, at I ikke kerer jer mere om at finde balancerede løsninger.

Løsninger der både sikrer et bedre havmiljø og bevarer fiskerierhvervet. Et erhverv der i generationer har skabt liv i de danske havne, og som stadig sikrer vigtige arbejdspladser langt væk fra Christiansborg. 

I dansk fiskeri ønsker vi en fremtid, hvor vi passer bedre på havmiljøet, og hvor vi sikrer plads til alle. Vi har allerede givet et bud på at frede områder med Danmarks Naturfredningsforening – vi foreslog 10 procent. Så ja - der er plads til at være ambitiøse på havmiljøets vegne.

Det helt afgørende er placeringen af de områder, man vælger at frede eller beskytte. Det tor jeg på, vi kan løse, hvis vi går i dialog. Derfor er vi klar til det.  

Hvis vi fiskere kan finde fælles fodslag med naturfredningsforeningen, burde det også være muligt med det umage par Messerschmidt og Lidegaard.

En god debat og gode bæredygtige løsninger for havet omkring Danmark skabes i dialog med dem, som lever af et sundt havmiljø. Ikke ved at lave politik henover hovedet på dem i bedste EU-stil, fristes man til at sige. 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00