Debat

Danske Vandløb: Minister fjerner ikke nok vandløb fra vandplanerne

DEBAT: Alt for få vandløb er taget ud af vandplanerne. Mange kilometer vandløb skal ikke løftes til god økologisk tilstand, men skal sikre afvanding fra byerne i forbindelse med en fordobling af nedbøren, mener Danske Vandløb.

Danske Vandløb mener, at 8.500 kilometer vandløb skal tages ud af vandplanerne.
Danske Vandløb mener, at 8.500 kilometer vandløb skal tages ud af vandplanerne.Foto: colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helge Danneskiold-Samsøe og Ib W. Jensen
Formand og næstformand for Danske Vandløb

Omkring 1.000 kilometer vandløb har ikke noget naturpotentiale og er taget af ud af vandplanerne, lød meldingen forleden fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

”Vi skal ikke insistere på, at der skal være god økologisk tilstand i noget, som man har gravet med en skovl,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Men det er skuffende, at så få vandløb er blevet taget ud af planerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

For mange af de vandløb, der er tilbage, kan heller ikke opnå en god økologisk tilstand overhovedet. De er heller ikke naturvandløb.  

Vandløb tørrede ud
Nogle mener, at disse vandløb er potentielle gyde- og vækstområder til gavn for fiskeriet. Men at det er noget vrøvl, blev dokumenteret her i sommer, hvor mange af ”vandløbene” tørrede ud.

Det gælder om at erkende, at vi har brug for afvanding, ganske enkelt også fordi klimaforandringer betyder en fordobling af nedbøren. 

Helge Danneskiold-Samsøe og Ib W. Jensen
Formand og næstformand for Danske Vandløb

Netop i år var disse vandløb, ”fiskenes fødestuer og børnehaver”, jo kirkegårde for samme, efter at de havde lidt kvælningsdøden. Det vil ske meget ofte i alle de små afvandingskanaler, der ikke har vand om sommeren.

Det handler om proportionalitet mellem indsats og udbytte.

Uanset en indsats med at tilføre sten og gydegrus i disse kanaler vil man ikke kunne sikre, at der er vand, endsige rindende vand, til stede om sommeren. Og det er en forudsætning for en god økologisk tilstand.

En analyse, som miljøkonsulentvirksomheden Envidan har lavet for blandt andet Landbrug & Fødevarer med Ågeby Å på Lolland som case, viser, at der skal bruges mange ressourcer på at få en udtørret gravet kanal i en god økologisk tilstand.

8.500 kilometer skal ud

Danske Vandløb mener, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal ud af planerne. Det svarer til omkring 8.500 kilometer, og det fremgår tydeligt af instruksen fra EU, at de ikke hører til blandt de floder i Europa, som skal beskyttes.

Der er langt fra 1.000 kilometer vandløb til 8.500 kilometer vandløb.

Det gælder ikke om at løfte stort set alle vandløb i Danmark til såkaldt god økologisk tilstand.

Det gælder om at erkende, at vi har brug for afvanding, ganske enkelt også fordi klimaforandringer betyder en fordobling af nedbøren. Vandløbene skal sikre, at vandet kan komme væk ikke bare fra landbrugsjorder, men også fra byer.

Tusindvis af gravede afvandingskanaler er en forudsætning for dræning af landbrugsjord.

Det giver ikke mening at løfte afvandingskanaler til god økologisk tilstand, idet det hverken er realistisk eller kan finansieres. Og det går samtidig ud over afvanding også fra byerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Danneskiold-Samsøe

Formand, Danske Vandløb, ejer, Øllingsøe Gods, formand, Ryde Å Lav, bestyrelsesmedlem, Landøkonomisk Selskab
civilingeniør i kemi- og kemiteknik (DTU 2006), kandidat i jordbrugsøkonomi (Kgl. Veterinær Landbohøjskole 2011)

0:000:00